Frisläppandet skapar stor oro i Ystadstrakten – och nu vill också justitieministern att reglerna för villkorlig frigivning ses över.
Ulf Borgström gäckade polisen under 20 år. Trots tidvis bevakning dygnet runt brann det ofta i Ystadstrakten. Även på andra håll i landet kopplades bränder till gryningspyromanen. Bränderna råkade ofta inträffa de stunder när Borgström lyckats undkomma sina bevakare.
Togs på bar gärning
Det var först på natten till den 2 december 2010 som gryningspyromanen togs på bar gärning. En polispatrull såg honom gå ut ur porten till Bollhusgatan 8 i Ystad, med strumpor över sina skor.
En brand hade startat på vinden. Hyresgästerna evakuerades. Men brandkåren kunde snabbt släcka elden.
Dan Granvik, utredare vid länskriminalen, jobbade i tre års tid enbart med fallet Borgström.
– Jag var den ende han pratade med, som är kritisk till att Ulf Borgström släpps efter drygt fem år i fängelset. Han blir villkorligt frigiven efter två tredjedelar av det åttaåriga fängelsestraffet, säger Dan Granvik.
Han är också rädd för att gryningspyromanen ska återuppta sina bana.
– Kanske inte nu. Men efter ett tag.
Stor oro i Ystad
Enligt Dan Granvik drivs gryningspyromanen av ett hat mot samhället, inte minst polisen. Till en början brann kulturbyggnader, som möllan i Skivarp.
– Det sved för samhället. Men sedan eskalerade det. Mot slutet brann hus där det bor människor. Men han brydde sig inte, säger Dan Granvik.
Oron är stor i Ystad inför frisläppandet. Det är ett stort samtalsämne i staden.
– Han är ju glad i Ystad. Det är hans hemtrakter, säger Dan Granvik, som har förståelse för oron.
– Varje gång har han uttalat sig om att det ska brinna och när han är arg, så har det hänt. Och det har han ju sagt nu igen.
Lagändringar föreslås
Enligt Dan Granvik har Ulf Borgström inte visat något intresse av rehabilitering under fängelsetiden.
Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att reglerna för villkorlig frigivning skärps. Nu har en utredare fått uppdraget att föreslå lagändringar.
– Utgångspunkten i dag är att vi går från synen att det är en allmän rättighet att bli villkorligt frigiven efter två tredjedelar. Vi vill att det ska ses som en förmån som man ska förtjäna, säger Morgan Johansson till TT.