Foto: Regionfastigheter

Snart börjar Skånes miljarddepå byggas

Uppdaterad
Publicerad

Snart sätts spaden i marken för Skånes nya miljarddepå för Öresundstågen. Under 2019 ska den stå klar.

I april ska arbetet med den nya tågdepån utanför Hässleholm dra igång. 1,5 miljarder kronor har Region Skåne beslutat att satsa.

– Efter flera års förberedelser är det fantastiskt att arbetet kommer igång på allvar och börjar synas på plats, säger Håkan Falkboo, projektchef på Regionfastigheter som är en förvaltning inom Region Skåne.

Foto: Regionfastigheter

Igång om två veckor

Samtliga 111 Öresundståg ska kunna servas i lokalerna. De förberedande markarbetena sätter igång redan om två veckor. Och om två år, under år 2019, är tanken att hela anläggningen ska stå klar.

Enligt Region Skåne kommer depån att bli Sveriges modernaste verkstad när det står klar, med hängande plattformar i stället för plattformar på pelare för att kunna serva taken på tågen. Man räknar också upp ny teknik för byte av hjulaxlar och en särskild elektronisk svarv.

Foto: Regionfastigheter

Kortare servicetid

Tanken med den nya tekniken är i alla fall att servicetiden ska bli betydligt kortare, och att det i sin tur ska gör att tågen kan vara mer ute i trafik.

– Det är verkligen kul att få leda ett så här stort och tekniskt komplext projekt som kommer att betyda så mycket positivt för kollektivtrafiken i hela regionen, säger Håkan Falkboo, projektchef på Regionfastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.