Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snorri Trastarson från Staffanstorp är driftsledare på KFC på Köpcentret Field's och var på plats när gallerian öppnade upp efter skjutningen. Foto: Carolina Svalbacke/SVT och Emil Helms/APF

Snorri hjälpte en av de skadade efter attacken – nu är han tillbaka på Field's

Uppdaterad
Publicerad

Field's köpcenter i Köpenhamn fylldes under måndagen åter med folk, en vecka efter dådet då tre personer dödades. Snorri Trastarson från Staffanstorp kastades tillbaka till de där skräckslagna minuterna, då han själv fick komma till undsättning.

Snorri Trastarson från Staffanstorp är tillbaka på platsen där allt hände. Field's köpcenter öppnade under måndagen dörrarna igen, efter att ha varit stängt i en vecka. Både butiksanställda och kunder kunde återgå till vardagen på gallerian – där tre personer miste livet den 3 juli.

Anställda, kunder och berörda samlades klockan 12 för en tyst minut. Utanför huvudentrén fortsatte havet av blommor, ljus och skrivna hälsningar att växa. En del stannade till en stund för att tänka, andra förbipasserande torkade tårar.

Fick hjälpa en av de skadade

Snorri Trastarson mindes den skräckfyllda eftermiddagen då han själv hamnade mitt i allt. Strax intill restaurangen, där han arbetade som driftledare på söndagskvällen, öppnade en ung man eld. Personalen på restaurangen hjälpte kunder att gömma sig under tumultet och Snorri fick hjälpa en av de skottskadade.

Sorlet tillbaka på gallerian

Nu är Snorri och kollegorna tillbaka. I ett lågmält sorl köper folk mat och strosar mellan butiker. Det tog ett tag att landa efter händelsen, berättar han, och är glad att butikspersonalen inte behövde se allt det han såg.

– Det känns väl okej, jag tror att jag själv förstår att det var gärningsmannen och inte området, men om en månad när jag står här och tittar ner över rulltrapporna och tänker på vad det var som hände, då kanske jag känner annorlunda, säger Snorri Trastarson.

”Känns som ett viktigt steg”

Sandra Kjaerstad besökte på måndagen gallerian med sin lille son, som älskar att leka i köpcentrets lekplatser. Hon känner sig trygg, men tänker mycket på det som hänt.

– Det känns som ett viktigt steg att säga att det har hänt, men att vi fortfarande kan vara här tillsammans, säger Sandra Kjaerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.