Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningen kring ”snygghetsstudien” läggs ner – nu anmäler doktoranden Adrian Mehic Lunds universitet till JO i stället. Foto: Otto Johansson/SVT

Kritiserad ”snygghetsstudie” frias – doktoranden JO-anmäler Lunds universitet

Uppdaterad
Publicerad

Studien kom fram till att snygga studenter fick bättre betyg. Kritiken var hård från Lunds tekniska högskola som var grunden för studien och den anmäldes till etikprövning. Men nu frias ”snygghetsstudien”.

Doktoranden Adrian Mehics, vid Ekonomihögskolan i Lund, menade i sin studie att lärare vid LTH gav bättre betyg till snygga studenter. Utseendeeffekten under pandemin, när lärare och elever inte träffades längre, var mer påtaglig för de kvinnliga studenterna. De fick inte längre lika höga betyg, enligt studien.

Student: ”Känns oetiskt”

Flera studenter från LTH hörde av sig till SVT Nyheter Skåne och berättade att de kände sig otrygga med studien. Att deras bilder från sociala medier använts utan deras tillstånd och att de var lätta att identifiera.

– Det känns oetiskt och lite obehagligt. Dels att man inte alls vetat att en sådan studie genomförts och att man blivit bedömd på ett sådant sätt, skrev en av de kvinnliga studenterna som var med i studien i ett mail till SVT.

”Inte känsliga personuppgifter”

Studien blev anmäld till etikprövning. Men nu har studien blivit avskriven av Önep, överklagandenämnden för etikprövning, något som Sydsvenskan var först med att berätta.

Nämnden menar att den data som samlats in om studenterna, alltså deras ålder, kön, betyg och fotografier, inte är känsliga personuppgifter.

– Det känns såklart oerhört skönt att det är över, säger Adrian Mehic.

JO-anmäler universitetet

Nu svarar han med att att JO-anmäla flera personer inom universitetets ledning, bland annat Jimmie Kristensson som är vice rektor på Lunds universitet.

Jimmie Kristensson välkomnar en utredning:

– Viktigt att våra processer ska gå rätt till. Tycker man inte det så är det klart att man ska anmäla, säger han.

I klippet får du höra doktoranden Adrian Mehic om att bli friad och varför han har gjort en JO-anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.