Skillnaderna i tandhälsan mellan olika grupper har inte minskat de senaste åren, snarare tvärtom. Foto: Sauli Pulkkinen/TT

Sociala klyftor syns i munnen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som fler svenskar lägger pengar på att fixa sina tänder så har marginaliserade grupper fått sämre tandhälsa. Enligt forskare verkar skillnaderna ha ökat de senaste åren.

Svenskarnas tandhälsa blir allt bättre, enligt en lägesrapport för 2015 från Socialstyrelsen. Men det finns undantag. Socioekonomiska faktorer har stor betydelse och bland de grupper som har sämst tänder – arbetslösa, personer med sjukpenning och invandrare – har situationen inte förbättrats sedan 2004. Snarare tvärtom.

– Det beror också på att vi får in människor från andra länder som har väldigt dålig tandstatus och kunskap om tandvård och kanske aldrig gått till tandläkaren, säger Björn Axtelius vid Malmö högskola.

Utbildning viktig faktor

Många har helt enkelt inte råd. Även om högkostnadsskydd finns är det ett karensbelopp på 3 000 kronor, och du måste ändå betala hälften av kostnaden upp till 15 000 kronor. Men det finns också en kunskapsaspekt och enligt Axtelius är utbildning den starkaste skyddsfaktorn mot dålig tandhälsa.

– Sedan känner många inte till att det finns tandvårdsstöd och försäkring mot höga kostnader, och nödvändigheten och nyttan att gå till undersökning är det nog inte alla som känner till, säger han.

Sämre livskvalitet

Skandinaviska studier har pekat på en lång rad tandhälsoproblem för utsatta grupper. Det handlar om karies, tandlossningssjukdomar och att tänder saknas.

– Livskvaliteten försämras för de här personerna. En mun man inte tar hand om leder till infektioner som gör att du får funktionsförlust. Det bidrar också till att du fungerar sämre socialt sätt. Det är inte så lätt att leva med ett reducerat bett där du tappat tänder, säger Björn Axtelius.

Fakta: Flera studier pekar ut skillnaderna

15 procent avstod från att söka hjälp för sina tänder även om de behövde det under 2013. Det är ungefär samma nivå som 2008. Tre av fem avstod av ekonomiska skäl, enligt Folkhälsomyndigheten.

En ny finsk studie pekar på att arbetslösa är en riskgrupp för dålig tandhälsa. Ju längre arbetslösheten varade, desto värre blev tandproblemen

Den så kallade Malmökommissionen pekar på att andelen individer med hål i tänderna är högst bland förtidspensionärer och arbetslösa. Och tjänstemän hade mindre kariesproblem än arbetare.

Samtidigt har önskan efter vackrare tänder gjort att fler vuxna väljer att skaffa tandställning, som TT tidigare har kunnat berätta. Folktandvården har sett en dramatisk ökning av intresse de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.