Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Drago Prvulovic / TT

Socialdemokraterna i Malmö vill satsa mer på svenska språket

Publicerad

Inför den kommande mandatperioden har Socialdemokraterna i Malmö tagit fram ett paket för att göra mer för att alla ska lära sig svenska.

– Malmö är en global stad och det svenska språket fungerar som ett kit och är viktigt för sammanhållningen i staden, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

För att motverka segregation vill Socialdemokraterna skärpa kraven och vässa insatserna för att lära ut det svenska språket. Men exakt hur det ska gå till framgår inte av förslaget.

En av de punkter som presenteras är att få in fler i förskolan, då språkundervisningen tar sin början där. I dag går nio av tio barn i förskoleålder i förskola i Malmö.

– Vi behöver växla upp våra insatser, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Vill höja kraven

De vill även höja kraven för dem som lär sig svenska att delta i undervisningen. Elva procent av de malmöbor som i dag har försörjningsstöd står utanför arbetsmarknaden på grund av bristande språkkunskaper.

De kommer att lägga fram en budget om några veckor där de nya förslagen kommer att ingå.

– Under den kommande mandatperioden kommer vi att ha fokus och prioritera språket. Vi kommer att sätta pengar till detta för att kunna satsa.

Ytterligare vill de erbjuda svenskundervisning från dag ett.

– Det gäller att skapa förutsättningar för att kunna ta tillvara på den tillgång det innebär att Malmö är en så internationell stad, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.