Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd. Foto: Jens Ohlson

Socialdemokraterna kräver egna servrar till skåningarnas nya journalsystem

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Skåne kräver nu att avtalet med Cerner förhandlas om. Detta eftersom Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, gett tummen ner till regionens planer för hur skåningarnas patientuppgifter ska hanteras i det nya amerikanska journalsystemet.

– Vi måste ta det säkra före det osäkra. Vi kan inte kompromissa med säkerheten för de skånska patienternas data, säger Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd, till SVT Nyheter Skåne.

I december 2020 krävde Socialdemokraterna att Region Skåne skulle fråga IMY, tidigare Datainspektionen, om regionen kan ha 1,4 miljoner skåningars patientuppgifter i amerikanskägda servrar. En dom i EU-domstolen hade då väckt frågan om det var förenligt med europeisk lagstiftning.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Vid ett möte i regionstyrelsen ska regiondirektör Alf Jönsson ha sagt att det inte gick att få förhandsbesked av IMY, uppger Socialdemokraterna. Alf Jönsson har inte själv velat kommentera den uppgiften.

När Mattias Olsson (S) senare ställde frågan till IMY, visade det sig att myndigheten gärna gav förhandsbesked om säkerhetsfrågor kring personuppgifter.

IMY varnar

När Region Skåne sedan tog beslut om att genomföra ett förhandssamråd med IMY, ställdes inte den avgörande frågan huruvida det är lagligt eller inte att ha svenska patientuppgifter i amerikanskägda Cerners servrar.

Istället frågade Region Skåne om det var förenligt med svenska och europeiska lagar att servrarna skulle ha support av personal i Indien och USA.

IMY svarade i juli att myndigheten inte rekommenderar en sådan supportlösning. Trots att IMY inte fick frågan om de amerikanskägda servrarna, så skickade IMY ändå med en varning för att genomföra en sådan lösning.

– Eftersom IMY pekar på att servrarna är en så riskabel del, finns det ingen anledning att vi ställer en fråga till IMY igen, säger Mattias Olsson (S).

Kräver omförhandling

Socialdemokraterna kommer på onsdagen, vid ett möte om Skånes Digitala Vårdsystem, SDV, att föreslå att skåningarnas nya journalsystem och deras patientuppgifter, ska förvaras i egna servrar i Sverige och att avtalet med Cerner förhandlas om.

Region Skåne har idag inga egna servrar och förslaget kommer försena införandet av journalsystemet ytterligare. Ursprungligen var planen att det skulle vara infört redan hösten 2020.

– Jag kan förstå att det kommer att ta tid. Men det hade tagit mindre tid om det beslutats förra året, säger Mattias Olsson (S), 2:e vice ordförande i Region Skånes primärvårdsnämnd.

C avvisar krav från S

Enligt Anette Linander (C), 1:e vice ordförande i regionstyrelsen, ska patientuppgifterna lagras i Sverige enligt avtalet.

– Vi väntar på att Cerner ska anpassa avtalet utifrån lagstiftningen. Om Cerner inte kan leverera den produkt vi har avtal på är det deras problem och bryter mot avtalet. Bryter vi avtalet behöver Region Skåne betala skadestånd, pengar som vi hade kunnat använda i vården, säger Anette Linander. 

Arbetet med införandet av SDV och det nya journalsystemet har hittills kostat Region Skåne drygt 1,3 miljarder kronor.

Uppdrag Granskning skildrade i historien i februari 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skånes digitala vårdsystem, SDV

Mer i ämnet