Örtofta sockerbruk är Skånes tredje största utsläppare av koldioxid. Foto: Bernard Mikulic

Sockerfabriken – en av Skånes största miljöbovar

Uppdaterad
Publicerad

Sockerbruket i Eslövs kommun ligger på tredje plats i Skåne vad gäller utsläpp av koldioxid. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket. Brukets mål är att bli klimatneutralt 2050 och nästa år inleds ett samarbete med värmeverket på andra sidan gatan.

Betskörden i år ser ut att bli normalstor och nu börjar betkampanjen på Örtofta sockerbruk. 600 lastbilar per dygn levererar sockerbetorna som förädlas till socker.

– Det är en processindustri och det går åt mycket energi. Vi är en stor producerande enhet även med europeiska mått och det är klart att då hänger utsläppen med, säger Olof Dahlgren fabrikschef på Örtofta sockerbruk.

Klimatkrisen

Fossilfri ånga från 2022

Betkampanjen har precis börjat och pågår till januari. Betorna strimlas, rengörs, kokas till råsaft som sen reduceras i flera steg till socker. Det är en mycket energikrävande process som här görs med naturgas och en liten andel egenproducerad biogas.

Örtofta sockerburk låg 2020 på tredje plats i Skåne vad gäller koldioxidutsläpp enligt nya siffror från Naturvårdsverket. Anläggningen släppte förra året ut 106 000 ton koldioxid.

– Det är nånting vi jobbar på. Vårt nästa steg är den här ångledningen från kraftvärmeverket här i Örtofta som ska förse oss med fossilfri ånga från och med hösten 2022. Då kommer 25 procent av vår energi vara fossifri ånga, säger Olof Dahlgren.

Under hösten ska en rörledning byggas mellan Örtofta sockerbruk och Kraftringens värmeverk till en kostnad av cirka 80 miljoner kronor.

Detta ingår i siffrorna

I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.

När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet