Foto: Johan DerneliusVisa alla (5)
Visa alla (5)

Söderlyckan – ny mötesplats för skejtare

Uppdaterad
Publicerad

Det började som ett medborgarförslag. Nu har äntligen Lund fått sin skatepark vid Mejeriet.

Den nya parken heter Söderlyckan. Med en yta på 1.500 kvm och tre svårighetsgrader har det blivit en högklassig anläggning.

Söderlyckan ligger i den sydöstra delen av Stadsparken i Lund, precis vid Mejeriet. Parken består av olikförmade bowl- och streetytor. 13 miljoner har den kostat – då ingår också toaletter, papperskorgar, vatten och hjälmar för utlåning.

– Det började 2012. Då kom det ett medborgarförslag från en ung skejttjej som heter Susannah ”Sanna” Young, berättar Tor Ohlsson som varit projektledare för parken.

– Skejtarna har varit med i hela processen kring placering och utformning. De har också medverkat under bygget, varit på byggmöten och på slutbesiktningarna.

En plats för alla

Tanken med Söderlyckan är att den inte bara ska vara för skejtare, utan en mötesplats för alla. Det var viktigt att parken skulle smälta in på ett vackert sätt och att det skulle bli en miljö som kändes som en trygg plats också för tjejer.

Och Tom Olsson är nöjd när han nu ser tankarna förverkligade.

– Det här har blivit ett nytt landmärke för Lund, säger han.

– Nu har vi inte bara domkyrkan och Kulturen, utan också en skatepark som drar folk. Och som alla skejtare säger: ”En av norra Europas coolaste och vackraste skateparker”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: Johan Dernelius
Foto: Johan Dernelius
Foto: Johan Dernelius
Foto: Johan Dernelius
Foto: Johan Dernelius