Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Sofia” är en av flera papperslösa som SVT Nyheter Skåne varit i kontakt med. Hör varför hon inte vaccinerar sig – trots att hon vill. Foto: SVT

”Sofia” lever i Sverige utan tillstånd – vågar inte vaccinera sig

Uppdaterad
Publicerad

“Sofia” har levt som papperslös i Skåne i fyra år. Hon är en av flera papperslösa i Sverige som vill vaccinera sig mot covid-19 men som på grund av rädslan för att bli upptäckt av polisen valt att avstå.

– Jag vill gärna ta vaccinet men jag vågar inte gå till såna ställen, säger hon.

Fembarnsmamman ”Sofia” kom till Sverige 2015. Enligt henne blev hon och hennes familj förföljda och dödshotade i hemlandet. För två år sedan fick de avslag på sin asylansökan. Sedan dess bor Sofia gömd i en ort i Skåne med två av sina barn.

– Ärligt talat är vårt liv väldigt svårt och vi är isolerade från omvärlden. Jag är mest hemma för att undvika polisen, säger hon.

Sofia är en av flera papperslösa som SVT Nyheter Skåne varit i kontakt med som inte vågar vaccinera sig mot covid-19 av rädsla för att bli upptäckt av polisen om de besöker vården.

– Det sägs att om vi tar vaccinet blir vi utvisade, och det skrämmer oss mycket. Jag vet att det inte stämmer, men det är svårt för mig att bli av med rädslan för att bli utvisad, säger hon.

Är det inte bättre att återvända hem om situationen är så dålig som du beskriver den här i Sverige?

– Det är omöjligt att åka hem, jag upplever hellre den här hemska situationen i Sverige än att någon av mina barn blir kidnappade eller dödas i mitt hemland, säger ”Sofia”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer