Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tillsammans med regionen arbetar Skåne stadsmission med att informera och erbjuda vaccin mot covid-19 till människor som lever i social utsatthet. Foto: Firas Razak

Stadmissionen: Papperslösa svårnådd grupp för vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten av maj har Skåne stadsmission vaccinerat runt 500 personer som lever i social utsatthet. I denna grupp ingår bland annat akut hemlösa och papperslösa. Trots högre tryck än förväntat har det varit svårt att nå ut till människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd.

Region Skåne arbetar tillsammans med Skåne stadsmission och andra samhällsaktörer med att informera och erbjuda vaccin mot covid-19 till människor som lever i social utsatthet.

I denna grupp ingår bland annat hemlösa, papperslösa och människor med missbruksproblematik eller psykisk problematik. Hittills har Skåne stadsmission vaccinerat runt 500 personer.

– Ju längre tiden har gått desto större har trycket blivit för det har också tagit lite tid innan informationen kommit fram och man visste vart man skulle vända sig. Och det har väl lite att göra med att informationen går från mun till mun, säger Ann Norén, enhetschef vid Skåne stadsmissions hälso-och sjukvårdsavdelning.

Brist på förtroende

Trots arbetet med att sprida informationen har både hemlösa och papperslösa varit en svårnådd grupp. Det kan handla om att man inte har tillgång till regionens informationskanaler eller inte vågar ta kontakt med vården då man vistas i Sverige utan tillstånd.

– Jag tänker att den största svårigheten handlar om förtroende, en del kanske inte har förtroende för myndigheter eller den information som finns. Vi har olika bakgrunder och det kan göra det svårt, säger Ann Norén.

Skånes stadsmission påbörjade vaccinering vecka 20 och har erbjudit vaccin fram till vecka 22. De som lever i socialt utsatta situationer och ännu inte har vaccinerat sig kan fortfarande göra det via vårdcentraler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer