Solcellerna gav Niclas 53 000 kronor – på två år

Publicerad

Niclas Ljung gjorde sitt livs affär när investerade i solceller på taket.

– Vi har de två första åren sparat ungefär 53 000. Det är fantastiskt bra, säger han.

Mars har varit en solig månad. Till stor glädje för Niclas Ljung och andra som investerat i solceller. Att det inte blåser så mycket innebär samtidigt att elpriset är skyhögt.

Tumregeln är att när det är vindstilla i Tyskland går elpriset upp i södra Sverige. Dessutom påverkas Sydsverige av prishöjningen på gas till följd av Rysslands krig i Ukraina.

Systemet med elprisområden gör att snittpriset för mars månad enligt Eon tros bli lika högt som i december, alltså runt två kronor per kWh i Sydsverige. I Norrland är prognosen för mars runt 20 öre.

Ökat med 300 procent

Eon har märkt av intresset för solceller efter att priserna började stiga i september förra året.

– I synnerhet i södra Sverige har det ökat extremt. Vi har ökat mer än 300 procent på förfrågningar, säger David Sätterman, ansvarig för solceller hos Eon, som anställer egna montörer för att inte köerna ska bli för långa.

Öresundskraft i Helsingborg har slutat ta emot beställningar av solceller eftersom det är brist på paneler samt att företaget och dess samarbetspartners inte hinner med att montera i samma takt som beställningarna kommit in, enligt Öresundskrafts pressansvarige Göran Skoglund.

Betalar sig på sex år

Niclas Ljung har 50 solcellspaneler på taket som vetter mot söder. Han värmer upp ett stort hus med källare och en pool. Det dröjer inte länge innan han fått tillbaka de 150 000 kronor han betalade för solcellerna.

– Jag tror att det kommer att betala sig på sex år, vilket är väldigt bra för en investering, säger han.

Eon spår en stark tillväxt för solceller.

– Solceller kommer att bli vanligt förekommande på de allra flesta villataken inom en tioårsperiod, säger David Sätterman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.