I klippet resonerar unga om bostad. Foto: Julia Ericsson

Teodor sparar till lägenhet: ”Det känns som en investering”

Publicerad

Svårt att få lån, flera års kötid och tight budget. För unga är det inte alltid så lätt att hitta en bostad som matchar förutsättningarna. I klippet berättar några unga skåningar om hur de resonerar kring att hitta boende.

– Jag fick inte tag i något förstahandskontrakt och det var dyrt att hyra i andra hand. Då blev det billigare och smidigare att köpa för mig eftersom jag hade den möjligheten, säger Hedda Ottenstedt, 22, som äger sin egen etta i Lund.

Flera års kötid för hyresrätt

Enligt den kommunala bostadsförmedlaren Boplats Syd var genomsnittskötiden för en lägenhet i de 13 kommuner där de förmedlar bostäder 1017 dagar under 2019. I Malmö var snittiden 1199 dagar och i Lund 1303 dagar.

20-åriga Linn Dovrén från Lund har precis fått ett förstahandskontrakt i Malmö efter flera år i bostadskö. Hon är nöjd med att bo i hyresrätt just nu.

– Jag vet inte var jag vill plugga eller var jag ska bo om fem år, så hyresrätt känns rätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.