Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kerstin Romberg, läkare och vaccinationssamordnare för vårdcentraler i Höllviken och Skanör, berättar i klippet mer om vaccintrycket från långväga sommargäster. Foto: SVT och TT

Sommargäster kommer till Skåne och blir vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Trycket är hårt på vårdcentralerna i Höllviken och Skanör. Många vill bli vaccinerade. Även de som inte är folkbokförda i Vellinge kommun.

– De flyttar hit redan till  påsk och är de i rätt ålder får de bli vaccinerade, säger Kerstin Romberg, vaccinationssamordnare på Näsets läkargrupp.

Den här veckan har 70-plussare fått brev från Region Skåne om att det är deras tur att boka tid för vaccination mot covid-19.

– Det är ett väldigt tryck. Viljan att vaccinera sig är stor i vår kommun, säger Kerstin Romberg, läkare och vaccinationssamordnare på Näsets läkargrupp.

Det är hon som samordnar vaccinationerna på de två vårdcentraler som läkargruppen driver i Skanör och Höllviken. En sak som komplicerar hennes och kollegernas planeringsarbete är att beräkna hur många icke bofasta i kommunen som vill vaccinera sig.

– Region Skåne måste ta sommarhöjd efter påsk eftersom vi vet att många flyttar in i sina fritidshus redan nu, säger Kerstin Romberg.

Hon säger att de som varit i kommunen i två veckor har samma rätt som en åretruntboende att vaccinera sig gratis i Vellinge.

Svårt att beräkna vaccin

Utlandssvenskar och utländska medborgare över 18 år som vistas i Skåne ”under en period” har rätt till gratis vaccinering mot covid-19.

– Det är inte sagt exakt hur länge de ska vara här men det är mer än några dagar. Turister kan inte vaccinera sig hos oss, säger Per Hagstam, vaccinationssamordnare i Region Skåne.

Han tycker det är svårt att göra en plan för hur mycket vaccin extra som vårdcentraler på populära semesterorter ska få.

Jeanette Klemensson, verksamhetschef för Capiokliniken i Landskrona och Höllviken, berättar att de blir tilldelade vaccin efter hur många som är listade på vårdcentralen.

Svenskar som bor utomlands men planerar att resa till Skåne senare i vår eller i sommar har redan börjat höra av sig.

– Jag har redan fått samtal från svenskar som vill boka tid för vaccination när de kommer hem i vår, säger Jeanette Klemensson.

Du kan vaccinera dig i en annan region. Till exempel om du för tillfället bor i din sommarstuga, arbetar eller studerar på annan ort.

Flera vacciner som används nu ges i två doser. Region Skåne vill att du i möjligaste mån ska vaccinera dig på samma plats vid båda vaccinationstillfällena. Detta för att underlätta hälso- och sjukvårdens hantering och säkerställa att rätt vaccin finns på plats när du ska få den andra dosen. (källa: Region Skåne)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer