Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det finns risk för vaccinbrist när sommarboende väljer att vaccinera sig i Skåne. I klippet hör du dels boende på Näset, dels vaccinsamordnare Maria Landgren berätta hur de ser på saken. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Risk för vaccinbrist – sommarboende kan tränga undan skåningar

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett var man bor har man rätt att vaccinera sig i annan region eller ort. Ändå fördelas doserna utifrån antalet folkbokförda i varje region. På platser dit det kommer många sommargäster kan det därför bli vaccinbrist.

Den som befinner sig på samma plats under en period har rätt att vaccinera sig där. I Vellinge kommun på Näsets läkargrupp exempelvis, räcker det att vara i kommunen under två veckor för att få vaccin där. Sommargäster kan därför öka behovet av vaccinationer.

– Vi kan inte ta höjd för det, vi får den tilldelade mängd vi har och den är utifrån vår folkbokföring. Därför vädjar vi att ta andra dosen där man tagit sin första dos, säger Maria Landgren som är vaccinsamordnare i Region Skåne.

Trycket från sommargäster kan leda till brist på vaccin, eller att folk som inte bor i Skåne blir vaccinerade innan skåningarna. Det pågår en diskussion nationellt ifall man kan, och i så fall på vilket sätt, omfördela vaccin, menar Landgren.

”Spruta på, alla ska ju ha det”

Trots risken att sommargäster kan bli vaccinerade innan skåningarna ser Bengt Olsson, som bor i Skanör inga problem med det.

– Jag tycker att så många som möjligt ska få vaccinera sig så fort som möjligt, säger han.

– Det är bara att spruta på. Alla ska ju ha det, säger Anders Schernman, som bor i Malmö och Ljunghusen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer