Sommarläger för seniorer når inte alla äldre

Uppdaterad
Publicerad

Många kommuner ordnar kollon och läger för äldre personer på sommaren. Forskare har tittat närmare på fenomenet och kommit fram till att lägren är bra för de som åker dit, men att det finns stora grupper äldre som aldrig åker på kollo.

– Det är framför allt äldre kvinnor som åker på kollo, och de allra flesta har bott i Sverige i hela sitt liv, eller väldigt länge, säger Janicke Andersson som forskar om äldre och åldrande vid Lunds universitet.

Janicke Andersson har forskat om fenomenet kollon för äldre. Foto: Johan Dernelius

Tillsammans med två kollegor har hon intervjuat deltagare på och arrangörer av så kallade äldrekollon i hela Sverige. Klart var att kollona i de allra flesta fall är en positiv upplevelse för de som deltar.

– Många knyter vänskapsband som sedan håller i sig även utanför kolllot. Vissa lever för den här veckan under hela året, säger Janicke Andersson.

Handfull män i gruppen

Att kvinnorna är i klar majoritet syns runt lunchborden på lägergården Habo gård utanför Lomma som tar emot äldre personer boende i Lunds kommun. Hit kommer 40 seniorer i veckan i nio sommarveckor, de flesta mellan 70 och 90 år, för att spela boule, åka flotte, sola – och för sällskap. Ulf Houmann är en av en handfull män i gruppen.

Se hela inslaget här

Ulf Houmann är en av få män på kollot, men har ingen bra förklaring till varför det är så. Själv trivs han väldigt bra. Foto: Johan Dernelius

– Jag vet inte varför det är så få män, men så har det varit under alla de sju år jag kommit hit. Män hittar inte till de här miljöerna. Kanske har de annat för sig, eller så är de för sjuka, säger han.

I en handfull solstolar vilar sig några lägerdeltagare efter maten. Här finns inte en man så långt ögat når.

Vill locka andra

– Det är samma överallt, det är alltid fler kvinnor. Män är inte lika sociala som vi kvinnor, säger Ingrid Dahlberg.

Sonja Kellerman och Inger Dahlberg är nöjda med det veckolånga arrangemanget och kan tänka sig att återkomma nästa år. Foto: Johan Dernelius

Hon får medhåll av sin väninna Sonja Kellerman:

– Kanske är det annorlunda för de yngre männen, men i vår generation umgås inte män på samma sätt som vi kvinnor när de blir ensamma. De kanske går och tar en öl eller något, men de ses inte hemma hos varandra.

Lunda-studien visar att många kolloarrangörer vill locka andra grupper än ”bara” kvinnor med helsvensk bakgrund.

– Vi har sett att många ordnar aktiviteter som kräftskiva och logdans, som är exempel på ett väldigt svenskt kulturarv. Man måste nog börja tänka lite nytt. säger Janicke Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.