Foto: Fredrik Svenningsson

Barn från Ukraina på sommarläger i Broby – för snart 25:e året

Publicerad

I snart 25 år har det arrangerats sommarläger för ukrainska barn i Broby.
Under åren har landet barnen kommer från förändrats mycket. Det har också lägret i Skåne.

Det kallas Tjernobyllägret för det var så det började, som ett stöd till ett område hårt drabbat av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. I dag handlar det mer om att hjälpa barn till föräldrar som drabbats av den svåra ekonomiska situationen i landet.

– Det är första gången jag är med på lägret och det är superkul hela tiden, säger Vlad Nesenec.

I en månad är de här, leker, sjunger och uppträder på olika kyrkor i nordöstra Skåne. Drygt trettio barn från olika städer i norra Ukraina är med på lägret. Drygt hälften av dem för första gången. Allt drivs med hjälp av ideella krafter och insamlingar av pengar.

Foto: Fredrik Svenningsson

Var på lägret som barn – nu hjälper hon till

– Det är fantastiskt att så många människor är beredda att ställa upp och hjälpa till, säger Rolf Tillman, en av arrangörerna. 

Ira Nikitina var med på lägret för första gången när hon var tolv år gammal. Nu är hon vuxen och är med som tolk mellan barnen och de ortsbor som de träffar. Hon hjälper också till att hitta de familjer i Ukraina som behöver stöd.

– Vi försöker hitta de familjer som behöver mest, som har det dåligt hemma. Föräldrarna kan vara alkoholister eller arbetslösa och det finns inte alltid mat till barnen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Östra Göinge

Mer i ämnet