Foto: TT

Flera kommuner erbjuder gratis sommaraktiviteter

Uppdaterad
Publicerad

Förra året införde regeringen ett sommarlovsstöd för att kommunerna skulle kunna erbjuda barn gratis sommarlovsaktiviteter. Av de största skånska kommunerna fick Malmö mest, 15 miljoner kronor.

Sommarlovsstödet infördes 2016 för att barn mellan 6 och 15 år skulle erbjudas aktiviteter som var gratis på sommarlovet.

Hur mycket pengar varje kommun får, baseras på hur många hushåll som har försörjningsstöd i kommunen. De största skånska kommunerna, Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Lund, har tillsammans fått tiotals miljoner kronor.

Men mest får Malmö, strax över 15 miljoner, som kommunen har fördelat mellan olika förvaltningar och stadsdelar.

– Men vi har satsat extra i stadsdelar där fler behöver försörjningsstöd och det händer till exempel mer i Hyllie än i Limhamn, säger Susanne Falck, utvecklingssamordnare på Malmö stad.

”Prova på”-aktiviteter

Aktiviteterna äger rum över hela Malmö och håller på under hela sommaren. Alla aktiviteter samlas under rubriken ”Kul i Malmö” på nätet. Nytt för i år är Urban beach på Ribban där olika sport- och kulturföreningar bland annat har ”prova på”- aktiviteter helt gratis mellan 11.00 och 20.00 varje dag.

Förutom de statliga pengarna så har kommunerna redan inplanerade lovsatsningar och de flesta har alla sommarlovsaktiviteter samlade på en sida på nätet. Några är helt gratis medan andra kostar pengar.

”Många fina sociala möten”

Helsingborg fick nästan fyra miljoner kronor ur den statliga potten. Förra året hann de inte planera alla aktiviteter trots att det deltog 13.000 barn i olika aktiviteter. I år är tjugo föreningar engagerade och de kommer att vara ute i bostadsområden runt om i Helsingborg.

– Dessutom har 31 av kommunens skolor fått pengar för att ordna utflykter och läger både för barn som går på fritids i sommar och dem som är lediga men vill följa med ändå, säger Filip Egger, projektledare på skol- och fritidsförvaltningen i Helsingborg.

Kommunen har inte valt att lägga fokus på särskilda områden utan försöker fördela jämt över staden. Helsingborgs sommarlovsprogram finns på sajten ”Sommarlov i Helsingborg”.

Förra året ordnade staden en vattenhinderbana som låg centralt och den lockade människor från alla stadsdelar.

– Den öppnade för många fina sociala möten så det är något vi kommer att köra i år också, säger Filip Egger.

Håvning hela sommaren

Kristianstad har fått ett par miljoner och för de pengarna kan barn och unga gå på cirkusskola, simskola, dans – eller teaterkurser, prova på olika sporter eller ha sommarlov i stallet.

Även i Kristianstad ligger de flera aktiviteter i socioekonomiskt utsatta områden, som i Gammelgården, där ungdomar i området och föreningar får vara med och ordna verksamheten.

– Vi har utvecklats från förra sommaren och jag har haft möten med barn och ungdomar för att lyssna på vad de vill ha för aktiviteter och hur det tyckte att det var ifjol, säger Sara Gustafsson, projektledare för sommarlovsaktiviteterna i Kristianstad.

Nytt för i år är att Regionmuseét ordnar utflykter till Månsastorpet och att Naturum ordnar olika aktiviteter som till exempel håvning hela sommaren.

Aktiviteter som rör på sig

Lund tänker lite annorlunda och har samlat alla gratisaktiviteter under samlingsnamnet ”Lov i Lund” och har fått 1, 4 av statens miljoner. De kommer att ha fyra mobila team som är uppdelade på stadsdelarna Norra Fäladen, Linero, Klostergården och byarna i öster.

Oliver Karlsson som är sommarlovskoordinator på kommunen berättar att teamen på totalt åtta personer har ungefär halva programmet klart och resten av aktiviteterna ska teamen tillsammans med barn i de olika områdena bestämma tillsammans.

– Vi har jobbat jättehårt för att inte presentera ett färdigt program utan låta barnen vara med och skapa sina aktiviteter, säger han.

– Om det till exempel är fint väder så ska teamen kunna beställa en buss och åka och bada med barnen eller om de vill baka en dag så kan de gå och köpa ingredienser.

Alla är välkomna att följa med och det kommer att stå samma dag på sajten, lund.se/lovilund om det blir bad eller något annat.

Varje fredag är det tänkt att alla ska samlas i Stadsparken och fira ”Superfredag” med vattenkrig eller nycirkus. Andra aktiviteter blir det i samarbete med Kulturskolan. Bland annat nycirkus, låtskrivartema eller streetart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.