Stor mediabevakning av mötet där 1000 personer på Sony Mobile varslades. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

1.000 personer varslas på Sony Mobile i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Sony Mobile i Lund varslar omkring 1 000 personer. Vid elvatiden lämnade de anställda företagets stormöte på Baltiska Hallen i Malmö.

Vice klubbordförande på företaget för Sveriges Ingenjörer berättar om reaktionerna när beskedet offentliggjordes:

– Tyst. När siffran 1.000 nämndes blev det ett samfällt djupt andetag, sedan var det väldigt tyst, säger Seved Andersson till TT.

Inte heller han själv hade räknat med att varslet skulle bli så stort.

– Varsel hade vi räknat med, men siffran tror jag nog förvånade många. Det känns så i alla fall på reaktionerna, säger Andersson.

Tokyo blir viktigare

Under en presskonferens i Lund på eftermiddagen berättade Sony Mobile varför man genomför varslet och omstruktureringen. Något som bland annat handlar om att koncentrera vissa verksamheter till Tokyo.

– Vi måste reducera våra kostnader för att långsiktigt säkerställa vår lönsamhet, säger Bengt-Arne Molin, vd för Sony Mobile Communications.

Han påpekar att företaget fortfarande är en av de största arbetsgivarna i regionen.

– Jag vill betona att verksamheten här i Lund kommer vara fortsatt strategiskt viktig för Sony Mobile, säger Molin.

Företaget lovar också att hjälpa dem som nu riskerar att förlora sina jobb.

– Det är vår ambition att ge allt stöd vi kan åt våra medarbetare, säger Molin.

Något som kan behövas, även om utsikten att hitta nya jobb för yrkesgruppen ingenjörer är förhållandevis goda enligt facket.

Kommer era medlemmar att hitta nya jobb i Lund?

– Nej, det behövs en insats, egentligen från hela Sverige, för att vi ska få möjlighet att hitta nya jobb till alla dem som blir uppsagda.

Ny organisation

När personalen vid elvatiden vällde ut ur Baltiska hallen efter det timslånga mötet var det inte många som ville säga någonting. Tvärtom tryckte de flesta ihop läpparna som om de lydde under ett kollektivt tysthetslöfte.

– Det var som förväntat. Ledningen gör ändå allt för att det ska bli så bra som möjligt, klämde dock Eva Johansson fram innan hon äntrade en av de bussar som skulle föra de anställda tillbaka till Lund.

Nu kommer Sony Mobile och facket att sätta sig i förhandlingar samtidigt som företaget ska utarbeta sin nya organisation. Ett arbete som kommer att pågå några månader.

Regeringen kontaktad

”För att skapa långsiktig lönsamhet har Sony Mobile fattat beslut om en ny organisationsstruktur från den 1 april 2015. Målet är att skapa en mer operationellt effektiv och snabbrörlig organisation”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt meddelade Lunds kommunstyrelseordförande Anders Almgren (S) att kommunen ska samverka med Lunds universitet, Region Skåne, Malmö stad och Malmö högskola kring insatser för dem som förlorar jobbet på Sony Mobile. Kontakter har redan tagits med regeringen.

Sony Mobile har det motigt. Företaget har haft svårt att hävda sig mot marknadsledare som Apple och Samsung. Moderbolaget Sony har tvingats göra stora nedskrivningar i mobilverksamheten och har antytt att verksamheten kan komma att läggas ner eller avyttras.

I dag har företaget cirka 2.200 anställda i Lund varav 400 är konsulter. Hela Sony Mobile Communications har närmare 8.500 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer