200 anställda blev idag varslade från Sonys kontor i Lund. Foto: Ola Torkelsson/TT

Sony Mobile varslar 200 i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Sony Mobile måste halvera sina kostnader fram till 2020. Nu varslar företaget 200 personer i Lund.

På tisdagen informerades personalen om nedskärningarna på företaget. Senast den sista mars kommer berörda individer att informeras.

– Vi hoppas naturligtvis på att siffran blir lägre efter förhandlingar, säger Stefan Andersson, platschef på Sony i Lund.

Det rör sig om tjänster på företagets smartphoneavdelning och enligt ledningen rör det sig om blandade funktioner.

– Vi kommer att börja informera enskilda individer nästa vecka och senast den sista mars kommer samtliga berörda att ha informerats, säger Stefan Andersson.

”Hade våra farhågor”

Bakgrunden till varslet är att koncernledningen i Tokyo förra månaden meddelade att kostnaderna för mobilsegmentet måste halveras de kommande åren.

Ulf Bengtsson är lokalavdelningsordförande för Sveriges ingenjörer på Sony i Lund:

– Vi är inte glada över det här beskedet naturligtvis. Det är det ingen som är. Men ska man vara lite galghumoristisk så börjar man få en viss vana nu, säger han.

– Vi fick en väldigt tydlig signal om att detta skulle komma vid kvartalsrapporten i oktober, så vi hade våra farhågor, fortsätter han.

Fortsatt sug efter mjukvaruingenjörer

Ulf Bengtsson säger att de anställda reagerat på olika sätt och att många nu hoppas på att de ska kunna behålla sina jobb, medan andra hoppas på vettiga avgångspaket.

– Ser man till mjukvaruingenjörerna så finns det fortfarande ett stort sug efter dem på arbetsmarknaden i Lund, trots flera varsel. Om det rör annan personal är det svårt att ge en helhetsbild om deras förutsättningar, men generellt sett så har vi inte en dålig arbetsmarknad i Skåne just nu, säger Ulf Bengtsson.

Företaget har i dag 1 200 anställda i Lund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.