Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har inte haft en dödsolycka inom rallysporten på 20 år, säger Claes G Wilke, tävlingsledare för Snapphanerallyt. Hör om säkerhetsarbetet och sorgen i klippet. Foto: Petra Hultman

Stor sorg i Hässleholm efter dödsolyckan: ”Oerhört tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder sorg och förstämning i rally-Sverige efter dödsolyckan på Snapphanerallyt under helgen. En 35-årig förare hemmahörande på Gotland avled under SM-tävlingarna utanför Tyringe.

– Bilen gick med sidan in i ett träd och det är det värsta som kan hända, säger Clas G Wilke, ordförande i Hässleholms motorklubb och tävlingsledare för Snapphanerallyt sedan 40 år.

Det ringer konsant i Clas G Wilkes telefon. Det är många som på olika sätt vill visa sitt deltagande i sorgen efter den svåra olyckan.

Han är märkbart tagen.

– Vi har haft vår egen och kommunens krisgrupp på plats, både igår och i dag, så alla som behöver stöd kan få det.

Det var under en av Snapphanerallyts SM-deltävlingar som bilen åkte in i ett träd. 35-åringens liv gick inte att rädda och kartläsaren, en man i 30-årsåldern, vårdades under lördagen för lindriga skador.

– Vi hade en räddningsbil och en egen ambulans på platsen, men det gick ju tyvärr inte att rädda livet på honom.

”Nånting har gått fel”

Säkerheten kring rallytälingarna är enligt Claes G Wilke stor och han kan inte se att det fanns några brister i säkerhetsarbetet.

– Eftersom det var en SM-tävling kan de tävlande köra sträckan innan, men nånting har ju hänt som gjorde att det gick fel.

Polisen har nu tagit bilen i beslag och kommer också titta igenom det filmmaterial som finns för att utreda hur olyckan gick till.

Klubben koncentrerar sig nu på att ta hand om varandra.

– Det är tungt. Jag är ytterst ansvarig för allt, men det är skönt att veta att säkerheten fungerade bra, mer kan vi inte göra.

Hör om sorgen i Hässleholm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.