Tre träter om Skånes varumärke. Foto: SVT/TT

”Southern Sweden”- Ilmars nya region

Uppdaterad
Publicerad

Snart samlas Öresundskommittén för att fatta beslut om det framtida samarbetet mellan Skåne och Danmark.

Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu (S) anser att Skåne bör tacka nej till samarbetet och i stället marknadsföra sig som ”Southern Sweden”. Men han får mothugg.

Den 23 september ska Öresundskommittén träffas för att fatta beslut om stadgar för det förnyade Öresundssamarbetet. Inför mötet passar Malmös förre kommunalråd Ilmar Reepalu på att ansluta sig till dem som anser att Skåne bör ställa sig utanför samarbetet kring ”Greater Copenhagen”.

Till Sydsvenskan säger Reepalu, som tidigare varit ordförande för den dansk-svenska Öresundskommittén, att Sverige bör förbereda sig på att bryta sig ut ur samarbetet och i stället lansera varumärket ”Southern Sweden”. Tanken är att Skåne, Blekinge, Kronoberg, södra Halland och kanske till och med Kalmar skulle kunna ingå i nya varumärket.

– Öresundskommittén har tidigare varit en viktig organisation. I dag träffas man bara regelbundet men gör inte så mycket mer, säger Ilmar Reepalu till SVT Nyheter Skåne.

Vill vidga bilden av Skåne

Han är inte bara kritisk till planerna på att ersätta dagens Öresundskommitté med nya ”Greater Copenhagen & Skåne Committee” utan även mot att Skåne bara skulle få en tredjedel av makten. Danskarna vill nämligen att samarbetet sker mellan tre regioner varav två är danska – Region Hovedstaden, Region Själland – och så Region Skåne.

– Om man inte blir överens så kan det inte bli en ny organisation. Vi kommer att fortsätta samarbetet men inte på samma sätt som tidigare.

Reepalu lanserar i stället begreppet ”Greater Copenhagen & Southern Sweden” som en mer passande benämning för ett fortsatt samarbete.

– Köpenhamn är ett starkt varumärke för fritidsturism men danskarna är inte kända för att ha starka forskningsmiljöer. Det har vi på svensk sida med Lunds universitet och de nya anläggningarna ESS och Max IV.

Mycket varumärkessnack

Socialdemokratiske partikamraten Anders Almgren, kommunalråd i Lund och ledamot i Öresundskommitténs verkställande utskott, tycker att Ilmar Reepalus tanke är god. Men han vill att ett fortsatt dansk-svenskt samarbete fokuserar mer på innehåll och mindre på varumärkesfrågor.

– Det viktigaste är att vi fokuserar på att gjuta nytt liv i samarbetet så att regionen kan bli så dynamisk som möjligt. Jag tycker att vi har fastnat lite i varumärkesdiskussionen, säger Anders Almgren.

Även Landskronas folkpartistiske kommunalråd Torkild Strandberg, också han medlem i Öresundskommitténs verkställande utskott, tycker att varumärkesfrågan är underordnad. Skåningarna får helt enkelt vänja sig vid att ingå i ”Greater Copenhagen”.

– Det är klart att namnet kan ha betydelse men frågan är redan avgjord. Långt mycket viktigare är hur samarbetet ska se ut, säger Torkild Strandberg.

Delad makt

Inför mötet den 23 september då nya stadgarna ska sättas tycker han att svenska sidan redan gjort en tydlig markering.

– Det är en stor fråga som är viktig och den handlar om att makt och inflytande ska delas lika mellan länderna. Det är orimligt att två länder går in i ett samarbete där det enda landet får två tredjedelar av makten och det ena bara en tredjedel. Det är för fräckt och dumt för att ta på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer