Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkeologerna Bo Friman och Anna Isberg studerar skissen över det så kallade långhuset man håller på att gräva fram i bakgrunden. Se mer i videon. Foto: Johan Dernelius/SVT

Nya fängelset i Trelleborg: Arkeologer gräver fram rester av järnåldershus

Publicerad

Att det ska byggas ett fängelse utanför Trelleborg är färdigt och bestämt, men vad som är lite mera oklart är exakt vad som döljer sig under ytan. Just nu pågår arkeologiska utgrävningar i ett område som är lika stort som 26 fotbollsplaner och man har redan hittat spår av ett 30-tal byggnader.

Ett 190 000 kvadratmeter stort område ska schaktas ut. Arbetet har precis påbörjats och kommer att fortsätta en bit in på 2024, med en kort vintervila.

Arkeologerna har redan nu en hyfsad bild av vad de kommer att hitta. Vad man än hittar så finns det inget som kommer att stoppa bygget. Möjligtvis kan det bli försenat, berättar arkelogerna Bo Friman och Anna Isberg.

– Just nu arbetar vi med att gräva fram ett långhus från äldre järnåldern. Huset är gediget byggt. Antagligen har man bott här under en längre tid och gjort olika reparationer. Det är 40 meter långt och har antagligen varit en storgård, säger Bo Friman, arkeolog på Statens historiska museer.

Äldre järnåldern är tidsperioden mellan åren 0-400.

– Vi förväntar oss byggnader och gårdar från alla de historiska perioderna. Vi gräver oss ned på ett djup som varierar mellan 40 och 100 centimeter. Det är inte så att något ligger djupare än det andra, järnåldern ligger bredvid stenåldern, säger Bo Friman.

Vita träklossar markerar stolparna som bar upp ytterväggarna medan röda markerar de mittcentrerade stolparna som bar upp taket. Foto: Johan Dernelius/SVT

Stenåldern brukar räknas från cirka 12 000 f.Kr då de första människorna vandrade in i Norden, fram till cirka 1800 f.Kr då bronsföremål blev allt vanligare.

Bronsåldern varade mellan 1800 f.Kr och 500 f.Kr. När sedan järn blev allt mer vanligt omkring 500 f.Kr övergår perioden till att kallas järnåldern, vilket sträcker sig fram till cirka 1050 e.Kr då vikingatiden slutar i samband med att den kristna kulturen införs i Norden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.