Foto: PG Andersson, MSS Museiförening

Malmös spårvagnar måste flytta

Publicerad

Det börjar bli både ont om tid och plats för Malmö Stads Spårvägar Museiförening. Hallen där de mer än hundra år gamla vagnarna förvaras kommer inte att kunna användas framöver och en ersättningslokal måste hittas snart.

De gamla museivagnarna står om vintrarna uppställda i den före detta flyghangaren på Bulltofta i Malmö. Men ett pågående byggprojekt i området gör det omöjligt att använda hallen. När bygget är avslutat kommer de långa lastbilarna som behövs för att transportera spårvagnarna inte ha plats nog att svänga på. Återstår bara att hitta ny vinterförvaring till spårvagnarna där vissa är mer än 100 år gamla.

Ber kommunen om hjälp

I ett öppet brev skriver ordföranden för föreningen Malmö stads spårvägar (MSS) PG Andersson till medlemmar av kommunstyrelsen i Malmö och ber om hjälp. Han skriver att föreningen akut behöver hitta en ny lokal och att den nya anläggningen kommer att behöva ligga i anslutning till ett spår.

Helst av allt skulle han se att det byggdes en helt egen hall åt spårvagnarna i närheten av museijärnvägen. Planerna på en sådan byggnad har funnits i närmare 30 år. Både i början av 1990-talet och 2013 har ett bygge legat i startgroparna men fått avbrytas på grund av brister i finansieringen.

– Ska vi nu flytta så vore det väldigt lämpligt om vi fick en anläggning som ligger vid banan så att vi kan reparera och köra vagnarna på ett professionellt sett, säger PG Andersson som är ordförande för museiföreningen Malmö stads spårvägar.

PG Andersson säger att man i föreningen antagligen hade klarat en vinter till men att man sedan är i skriande behov av en permanent lokal.

– Politiker har antytt att det är en viktig verksamhet, det gör ju att man tycker att det är viktigt och väsentligt att lösa, säger han.

Finns inga planer

My Gillberg (MP) är vice ordförande i kulturnämnden i Malmö stad. Hon tycker att det är viktigt att spårvagnarna tas om hand men säger att det inte finns några planer i nuläget på att bygga någon egen byggnad åt spårvagnarna.

Museispårvägen i Malmö invigdes 1987, samma år som stadens lokaltrafik fyllde 100 år. Mellan 8000 och 10.000 personer löser varje år biljetter för att åka med en av tre spårvagnar på den 1,7 kilometer långa banan. Malmö Stads Spårvägar Museiförening drivs av Svenska Spårvägssällskapet Malmöavdelningen och Malmö stad genom Malmö Muséer. Arbetet utförs ideellt.

Källa: Malmö Stads Spårvägar Museiförening

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.