Bilden är ett utklipp från en bild på oljemålningen Vädersolstavlan som hänger i Storkyrkan i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/ TT

Spektakulärt ljusfenomen över Lomma

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsförmiddagen syntes ett annorlunda ljusfenomen över Lomma. En cirkel med tre solar fångades på bild.

Det är en slags halo som heter parhelisk cirkel och uppstår när det är kallt i atmosfären.

– När det finns tillräckligt många iskristaller i luften bryts solens strålar genom iskristallerna och då bildas det här ljusfenomenet, säger Deana Bajic, meteorolog SVT.

En parhelisk cirkel är ett ovanligare ljusfenomen. Den syns oftast under vintern och våren när det är klarblå himmel och vindstilla ute.

– Det krävs vertikala hexagonala iskristaller och kall luftmassa för att få den här effekten, säger Deana Bajic, meteorolog SVT.

Ljusfenomenet i avbildad form

I Storkyrkan i Stockholm hänger oljemålningen Vädersolstavlan. Det är en av de äldsta bilderna av Stockholm stad.

Tavlan är från 1600- talet och har fått sitt namn från ljusfenomenet halo som i folkmun även kallas för vädersolarna. Dateringen av vädersolarna i Stockholm sträcker sig ända till år 1535 då haloringarna visade sig i april månad.

Källor:

Stockholm stad (Stockholmskällan)

Moderna museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.