Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olof Kindblad arbetar på det lilla spelföretaget Apog Labs i Malmö, och oroar sig över hur de ska kunna få tag på fler medarbetare i framtiden, nu när efterfrågan på de som finns är så stor. Foto: Linda Ekström/SVT

Brist på spelutvecklare hotar det skånska spelundret: ”Ligger och oroar mig om natten”

Publicerad

År 2031 kommer Sverige att sakna minst 25 000 spelutvecklare, varnar branschen. I spelstaden Malmö är behovet stort – och trots att en ny utbildning med 50 studieplatser öppnar räcker inte det.

– Risken är att vi tappar momentum, och att det blir färre spelprojekt som hamnar här, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelsbranschen.

Branschorganisationen har tagit tempen på spelindustrin i en ny rapport – och slår fast att spelutbildningarna är långt ifrån att försörja spelföretagens behov av personal. Det saknas programmerare, grafiker och designer.

– Det är en så snabbt växande bransch, förklarar Johanna Nylander.

I södra Sverige fördubblades antalet anställda i branschen mellan 2017 och 2021, och sju av de tio största spelföretagen i Sverige har spelstudior i spelklustret Malmö. Men utbildningsplatserna har inte hängt med i utvecklingen.

Ny utbildning

Det finns flera utbildningar i Malmö, och nu utökas möjligheterna när spelskolan Futuregames kommer till staden, med 50 nya utbildningsplatser inom spelprogrammering och spelgrafik. Med satsningen hoppas skolan kunna mätta en liten del av behovet.

– Behovet av utbildade spelutvecklare är enormt, säger Per Myrén, platschef för Futuregames i Malmö.

Och även efterfrågan på att studera är stor, menar Per Myrén, som redan fått ansökningar till de nya programmen.

Inte tillräckligt

Men 50 nya utbildningsplatser mättar inte behovet, enligt Johanna Nylander. 2031 kommer det saknas 5 000 spelutvecklare i Skåne, enligt branschorganisationen.

Och för spelföretagen innebär det en oro.

– Det är något jag ligger uppe och oroar mig för om natten, säger Olof Kindblad, som är studio manager på det lilla spelföretaget Apog Labs i Malmö.

I klippet förklarar Olof Kindblad varför han känner en oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.