Anders Paulsen är en av de sydsvenska fiskare som drabbas av förbudet mot att fiska torsk i Östersjön. Foto: Privat

”Det är spiken i kistan för de få fiskare som finns kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att stoppa torskfisket i Östersjön är ett hårt slag mot en redan decimerad sydsvensk fiskarkår.

Att förbudet införs innan beslut om ekonomisk ersättning har fattats är spiken i kistan menar yrkesfiskarna själva.

– Jag måste ut och hämta in mina nät. Jag lade ut dem igår, men nu blev det förbud så jag måste åka och ta upp dem igen. Ring tillbaka om några timmar, säger Anders Paulsen när SVT Nyheter ringer upp.

Han är yrkesfiskare och utgår från Skillinge på Österlen, och fiskar i de delar av Östersjön som förbudet rör.

Olle Viberg, ordförande för Österlens Havsfiskarförening och före detta fiskare i Simrishamn, berättar att det bara finns ett fåtal aktiva fiskebåtar kvar i Simrishamn. Beslutet att förbjuda torskfiske kommer drabba dem hårt, och han tror det blir svårt att börja om med ett annat yrke.

– Får de ingen ersättning för det här beslutet kommer de gå i konkurs, säger Olle Viberg.

”Spiken i kistan” för yrkesfiske

Anders Paulsen instämmer i kritiken när han återvänder efter att ha plockat upp sina nät.

– Jag känner mig fullständigt uppgiven. Detta slår ut den sista spillran av yrkesfiskare här är. Det är spiken i kistan för sydsvenskt fiske, säger han.

Både Anders Paulsen och Olle Viberg riktar skarp kritik mot beslutet. De menar att beslut om kompensation för fiskarna borde ha tagits innan förbudet gick i kraft.

Verkningslöst förbud

Vidare menar de att förbudet är meningslöst, eftersom torsken skulle behöva betydligt längre tid än sex månader för att återhämta sig. Dessutom att andra åtgärder krävs, som att se över det ökade sälbeståndet.

Vad ska du göra nu, när du inte kan fiska?

– Jag vet inte hur vi ska få det att gå ihop. Jag har varit fiskare i 25 år och kan inget annat. Utan ersättning sitter jag och min familj med underhållskostnader och skulder från en fiskebåt som jag inte får använda, säger Anders Paulsen.

Om ersättning kommer att betalas ut till de drabbade yrkesfiskarna är ännu oklart, enligt Havs- och vattenmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.