Ingvar Gustavsson, ordförande i Spjutstorps IF Foto: Privat

Spjutstorps IF får tre miljoner till ny mötesplats för unga

Uppdaterad
Publicerad

I Spjutstorp i Tomelilla bor drygt 400 invånare. Ungefär 250 av dem är unga som spelar i fotbollsföreningen Spjutstorps IF. En förening som nu får tre miljoner kronor av Arvsfonden för att bygga en ny fritidsgård för unga.

– Det är fantastiskt, så enormt positivt. Jag har jobbat med det här projektet i tio år och det har inte kunnat finansierats tidigare. Vi har försökt på alla vis, berättar Ingvar Gustavsson, ordförande i Spjutstorps IF.

Över hälften av den lilla byn Spjutstorps invånare utgörs av barn och ungdomar, ungefär 250 stycken, som spelar i den lokala fotbollsföreningen Spjutstorps IF.

Men den gamla byggnaden från 70-talet har länge varit i stort behov av en renovering och därmed inte kunnat hållas öppen. Och finansiella medel har inte funnits för renoveringen. Fram tills nu.

För förra veckan kom beskedet att allmänna Arvsfonden stöttar Spjutstorp IF med tre miljoner för att kunna förverkliga drömmen om att skapa en lokal för barn- och ungdomsverksamhet i byn.

”Meningsfull fritid”

– Syftet är att det ska finnas aktiviteter för ungdomar på landsbygden så att de kan ha en gemensam mötesplats och få en meningsfull fritid, säger projektledaren Marie Schuman.

Projekledaren Marie Schuman. Foto: Privat

Till hösten kommer delar av den gamla klubblokalen rivas och i anslutnings till denna ska en ny lokal byggas. I den nya lokalen kommer framför allt fritidsgårdsverksamhet att bedrivas, såsom pingis, tv-spel, matlagning, bakning och filmkvällar.

Spjutstorps IF planerar även att involvera andra föreningar i mötesplatsen, för att locka ungdomar från kringliggande byar på landsbygden.

– Har vi en så bra verksamhet för ungdomar så behöver vi en bra anläggning. Nu blir det verklighet och alla ledare har haft det här som en dröm, avslutar Ingvar Gustavsson.

Arvsfonden

Allmänna arvsfonden stöttar det engagemang som finns hos föreningar och organisationer – så att bra idéer kan förvandlas till en bättre verklighet för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Arvsfondens pengar har gjort och gör stor skillnad.

Källa: Arvsfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.