Spökgarn på ett vrak utanför Smygehuk. Foto: Joakim Odelberg

Spökgarn utanför Smygehuk bärgas

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Smygehuks kust ligger ett gammalt vrak av en gotländsk fiskebåt. När båten sjönk för sju år sedan tog den med sig alla fiskeredskap ner till botten. På tisdagen inleddes arbetet med att bärga det enorma fiskegarnet.

Problemen med förlorade fiskenät, så kallade spökgarn, är fortfarande stora i Östersjön. En av orsakerna är att det inte finns skeppsmask i Östersjön utan vraken förblir ganska intakta. I vraken gömmer sig fisk, något som lockar både fritidsfiskare och yrkesfiskare. Inte sällan sker olyckor i fiskeriarbetet när fiskarnas nät fastnar i vraken och blir kvar på havets djup.

Men så är inte fallet utanför Smygehuk. På bara elva meters djup ligger vraket av en gotländsk fiskebåt. Där sjönk den för sju år sedan och tog med sig alla fiskeredskap till botten, bland annat ett fiskegarn som i utspänt läge täcker flera kvadratkilometer. Nu ligger det där och fortsätter fiska, alldeles för sig själv.

Inte bara fisk

– Det är inte bara fisk som fastnar utan det är även marina däggdjur som säl och tumlare och sjöfågel som fastnar i det här, säger Joakim Odelberg som tagit med oss ut till vraket.

– Sedan är det också en förlust ur ett näringsperspektiv. Det går ganska mycket fisk till spillo. Plus att det är ett oerhört djurplågeri.

Joakim Odelberg är dokumentärfilmaren som vunnit flera priser för sin förra film om nedskräpningen av våra hav. Nu fortsätter han sitt arbete för att uppmärksamma havsmiljöproblemen, bland annat ska hans bilder visas i Vetenskapens Värld på SVT, och han har fastnat särskilt för just det här vraket.

– Vi har varit runt i alla länder i stort sett runt Östersjön och filmat och dykt och dokumenterat den här problematiken, men jag har aldrig sett något liknande det här. Att det är så otroligt mycket på ett ställe.

Trelleborgs kommun bidrar

Nu har han fått Havs- och vattenmyndigheten, stiftelsen Baltic Sea 2020 och Trelleborgs kommun att finansiera bärgningen av det enorma garnet. En kostnad på totalt 135 000 kronor.

– Vi vill ju gärna vara med och dra vårt strå till stacken för att se till att vi blir av med de här spökgarnen som finns dokumenterade här ute, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Trelleborgs kommun.

– För oss är detta ett första steg för att se om det här är något vi kan engagera oss i framöver.

Det är lurigt vem som egentligen ansvarar för sjunkna fiskebåtar och redskap. För Trelleborgs kommun är det här bara en tillfällig punktinsats som ska utvärderas. Ska kommunen ta ansvar för spökgarn och lägga pengar på bärgning, är frågan. Samtidigt påpekar Patrik Holmberg att man i Trelleborgs kommun är mån om att värna om Österjön och Sveriges sydkust.

– Spökgarn är en moralisk och etisk fråga och det drabbar näringsidkarna. Men om det är en kommunal fråga är vi inte riktigt på det klara med än, säger Patrik Holmberg.

Ett dolt problem

– Egentligen så är det ju klart att de som förlorar sina nät borde ta upp dem, men vi måste se till såklart att det inte finns herrelösa nät i havet och vi från kommunen är intresserade av att delta i det arbetet på något sätt.

När det enorma nätet från den gotländska fiskebåten väl är i hamn måste eventuella blytyngder plockas bort och sen går det till Sysav för destruktion.

– Mitt mål med hela vårt jobb är att skapa uppmärksamhet runt det här problemet, säger Joakim Odelberg.

– Det är ett problem som varit dolt ganska länge. Det har funnits ganska mycket myter att garn sjunker till botten och försvinner i sedimenten och så vidare, men så är ju inte fallet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.