Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det betyder mycket för våra patienter att känna sig välkomna, säger Marianne Alanko Blomé, forskare och infektionsläkare på Sprutbytet i Malmö. I klippet hör du mer om projektet som nu fyller 35 år. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Från ifrågasatt till hyllat – nu fyller Sprutbytet 35 år

Uppdaterad
Publicerad

När sprutbytet startade för 35 år sedan blev det kritiserat och ifrågasatt. Många läkare och politiker ansåg att det var fel att ge sprutor och kanyler till missbrukare. Förespråkarna stod på sig och hade en annan uppfattning.

– Det har betytt mycket för personer som injecerar droger att komma hit och känna sig sedda och välkomna, säger Marianne Alanko Blomé, ansvarig för Sprutbytet i Malmö.

Sprutbyten infördes i Lund 1986 och i Malmö 1987. Det var efter att Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderat utdelning av sprutor och kanyler som ett sätt att minska spridningen av hiv bland personer som injicerar droger.

Malmö och Lund var först i landet med projektet. Det dröjde innan andra sjukhus följde efter.

– Läkarna som var emot ville inte ha missbrukare som var en stökig patientgrupp på sjukhuset. De tyckte det var obehagligt att öppna dörrarna för dem, sa infektionsläkare Stig Cronberg, som var med och startade Sprutbytet i Malmö, när Sydnytt intervjuade honom 2015.

Spreds i landet

I dag finns sprutbytesverksamhet i samtliga regioner utom Västernorrland.

– Det startade för att förhindra hiv-spridning i gruppen och en av de största vinsterna är att man har kunnat hålla nere smittspridningen under alla åren, säger Marianne Alanko Blomé, infektionsläkare och ansvarig för Sprutbytet vid universitetssjukhuset i Malmö.

Hon säger att även andra infektionssjukdomar upptäcks och botas tack vare sprutbyten inom vården.

– Vi har lyckats vaccinera bort hepatit A och B. Och för hepatit C, som det inte går att vaccinera sig emot, finns numera effektiva mediciner som vi är glada att kunna erbjuda våra deltagare.

I Skåne erbjuds sprutbyten idag i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad. De har cirka ett tusen deltagare per år. Medelåldern är cirka 40 år och ungefär 20-25 procent är kvinnor.

I klippet nedan ser du hur Skåne banade väg för sprutbytesprogram i nästan hela landet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sprutbytesmottagningarnas historia i Sverige börjar i Malmö och Lund, åren 1986/1987 – i klippet får du en sammanfattning av hur det utvecklats till att i dag finnas över hela landet. Foto: SVT

Sprutbytets historik

Sprutbyten var egentligen förbjudna i Sverige men Malmö och Lund hade ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen som gjorde det möjligt att bedriva verksamheten. Lund var först ut 1986 och sedan kom Malmö 1987.

2006 ändrades lagen och sprutbyten blev tillåtna, men det dröjde till 2010 innan nästa verksamhet öppnade på Helsingborgs lasarett. I dag finns sprutbytesverksamhet i nästan alla regioner, oftast i anslutning till infektionsmottagningar och ibland till beroende- och primärvård.

Källa: Skånes universitetssjukhus

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.