SSU:s ordförande Philip Botström tar avstånd från den kritiserade ramsan och säger att SSU tar avstånd från all form av antisemitism. Foto: Johan Nilsson/TT/ och SSU

SSU efter kritiken: ”Sjunger inte den sången igen”

Uppdaterad
Publicerad

SSU tar allvarligt på den kritik som riktats mot ungdomsförbundets lokalavdelning i Malmö sedan demonstranter i SSU:s förstamajtåg skanderat ”krossa sionismen”.

Med röda flaggor och plakat med texter som ”lika lön oavsett kön” och ”free palestine” demonstrerade SSU i Malmö under första maj. I ett videoklipp visas tåget när det passerar Folkets park och då hörs en grupp demonstranter sjunga ”leve Palestina – krossa sionismen”.

– SSU sätter inga likhetstecken mellan antisionism och antisemitism. Men vi förstår att uttrycket kan missuppfattas och vi kommer därför inte att uttrycka oss på det sättet i fortsättningen, säger Youbert Aziz, pressansvarig på SSU, till SVT Nyheter Skåne.

Twittrade ut sin kritik

Ungdomsförbundets ordförande Philip Botström uttalade sig på fredagen på twitter om händelsen, men lämnar i övrigt inga andra kommentarer i frågan. Botström twittrade:

”Jag förstår och tar väldigt allvarligt på den kritik som riktas mot vår lokalavdelning i Malmö. Det får inte råda något tvivel om var SSU står i de här frågorna. Vi tar avstånd från all form av antisemitism.”

Han skriver också att han varit i kontakt med ordföranden för den judiska församlingen i Stockholm och ”lyssnat in” och förklarat hur SSU ser på den uppkomna situationen.

En gammal sång

Philip Botström på twitter:

”SSU står upp för det judiska folket och Israels rätt att existera. Vi tror på en fredlig tvåstatslösning där såväl israeler och palestinier kan leva i trygghet och frihet, i demokrati och välstånd sida vid sida. Som SSU:are har man ett ansvar att visa respekt och förståelse för det judiska folket och inte använda sig av språkbruk som kan misstolkas. Därför ska våra medlemmar i framtiden inte uttrycka eller sjunga den här typen av slagord”.

– Det är en gammal sång som funnits länge bland dem som vill att ockupationerna ska upphöra. En gammal sång som vissa inom SSU har sjungit. Philip Botström menar att den här sången ska vi inte använda längre. Sedan hur det praktiskt ska gå till är en annan sak. Men ingen ska i fortsättningen kunna missuppfatta var vi står i Israel-Palestina-frågan, säger Youbert Aziz, pressansvarig på SSU.

SSU ber om ursäkt

SSU-förbundet har även haft kontakt med SSU Skåne för att försäkra sig om att det inte fanns något antisemitiskt motiv bakom framförandet av kampsången. Botström skriver att det inte ”finns utrymme för fler missförstånd eller omdömeslösa ageranden” och att lokalföreningen nu måste ”återupprätta sitt förtroende”.

Philip Botström avslutar sitt twitterinlägg:

”Jag vill avslutningsvis från SSU-förbundets vägnar be om ursäkt till alla som känt sig illa berörda av den uppkomna situationen.”

SVT Nyheter har sökt SSU Skåne för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.