Foto: Patrick Pleul/AP

Stadsliv kan göra fåglar bättre rustade för stress

Publicerad

Stadslivet är tufft för unga fåglar. Men om de överlever sitt första år, minskar stressfaktorernas inverkan på dem. Det visar ny forskning från Lunds universitet.

Livet i en stad utgör både ett hot och en möjlighet för vilda djur.

Forskare från Naturvetenskapliga fakulteten vid Lunds universitet har studerat den motsägelsefulla tillvaron för djurlivet i urbana miljöer. De har studerat unga respektive vuxna talgoxar i Malmö stad och jämfört deras överlevnad med samma art ute på landsbygden.

Det visade sig att Malmös talgoxar växer sig tåligare i det hetsiga stadslivet. Å ena sidan är det betydligt tuffare att som fågel växa upp i staden. Å andra sidan, om de överlever sitt första år, minskar de negativa effekterna och fåglarna verkar mer härdade.

– Det verkar som att de olika stressfaktorerna i staden inte påverkar de vuxna individernas överlevnad som det gör för ungfåglarna, säger Pablo Salmón, som är forskarstudent i biologi vid Lunds universitet.

Miljöstress påverkar livslängd

Det som gör den nya studien speciell är att forskarna har identifierat en mekanism som förutspår en skillnad i fåglarnas överlevnad mellan stad och land.

Forskarna har nämligen undersökt så kallade telomerer. En telomer är själva änden på en kromosom – dessa telomerer finns hos såväl människor som andra djur. Telomererna skyddar kromosomerna och vår arvsmassa.

Ju längre telomerer, desto bättre förutsättningar har man för en lång livslängd. Tidigare studier har visat att telomererna förkortas vid varje celldelning, det vill säga med åldern, men även att miljöstress kan påskynda denna förkortning.

Bara de starkaste klarar sig i staden

Endast fågelungar med långa telomerer överlevde sitt första år i staden, enligt den aktuella undersökningen.

Detta tyder på att enbart de mest livskraftiga individerna klarar av den urbana miljöns utmaningar. Sambandet mellan telomererna och överlevnad fanns även hos fåglarna på landet, men effekten var signifikant starkare hos fåglarna i stadsmiljön.

– Vår studie är den första som bevisar kopplingen mellan telomerlängd och enskilda individers överlevnad i stadsmiljö, säger Pablo Salmón.

Forskarna vet dock inte exakt vad i den urbana miljön som gör att individerna med kortare telomerer dukar under. Många olika stressfaktorer kan ligga bakom, exempelvis dålig föda, luftföroreningar eller avsaknaden av mörker nattetid. Kanske en kombination av flera faktorer är mest trolig, tror forskarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer