Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffanstorps kommun ändrar nu sitt beslut om att inte ta emot kvotflyktingar. Det meddelar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Staffanstorp ändrar sig – tar emot kvotflyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps kommun ändrar nu sitt beslut om att inte ta emot kvotflyktingar. Det meddelar Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorps kommun.

I slutet av mars beslutade kommunstyrelsen i Staffanstorp om ett totalstopp för kvotflyktingar, vilket Sydsvenskan var först med att berätta. Kommunstyrelsen menade att man då ville prioritera flyktingar från krigets Ukraina.

– Stoppet av kvotflyktingar var ett tillfälligt beslut som vi fattade i mars när vi förstod att resurserna inte skulle räcka till. Vi fick göra en prioritering för att kunna ta emot ukrainska krigsflyktingar. Det beslutet är inte längre nödvändigt, säger Christian Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.

Färre flyktingar från Ukraina än väntat

Enligt Sonesson har Migrationsverkets prognos för flyktingmottagande från kriget i Ukraina skrivits ned med 75 procent från över 200 000 till 50 000 personer.

”Min kritik mot den fortsatt förda migrationspolitiken och den alltför generösa flyktinginvandringen kvarstår. Så gör även min åsikt om att den så kallade anvisningslagen borde rivas upp. Det blir en fråga för väljarna att avgöra vid höstens val”, skriver Christian Sonesson på sin facebooksida.

Flyktingfamiljen stannar i Vellinge

SVT Nyheter Skåne träffade en familj från Syrien i maj som skulle placerats i Staffanstorp, men kommunen sa nej. De placerades istället i Vellinge kommun men kommer inte trots regeländringen från Staffanstorp, inte flytta igen.

– De är anvisade till en annan kommun, så det är på det systemet man får gå, säger Christian Sonesson.

Hör flyktingfamiljen berätta om sin ankomst till Staffanstorp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi blev besvikna. Det var inte alls det vi tänkte skulle hända när vi landade i Sverige, säger Hasan Al-hariri Foto: Firas Razak/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.