Kommunalrådet Christian Sonesson (M) menar att avkastningen på kommunens pengar äts upp av inflationen. Foto: TT

Staffanstorp öppnar för kryptovaluta – utreder möjlig investering

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorp kan bli första kommunen i landet att investera i kryptovaluta. Nu påbörjas en utredning som ska vara färdig senast 30 april 2022.

Samtliga politiker i kommunstyrelsens arbetsutskott har ställt sig bakom förslaget om att utreda investeringsmöjligheterna i kryptovaluta. Christian Sonesson (M) har varit delaktig i framtagandet av förslaget.

– Kommunens kapital som är investerat i räntepapper äts just nu upp av en förhållandevis hög inflation. Med denna utredning vill vi undersöka hur vi kan sprida våra risker, säger Christian Sonesson (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Idag har Staffanstorp drygt 550 miljoner kronor investerade i ränte- och värdepapper. Sonesson menar att kryptohandeln har blivit mer vedertagen.

– Vi blir kanske första kommunen i landet att ta det här steget, men ur ett internationellt perspektiv ligger vi långt efter i denna handel, säger han.

Värdet på kryptovaluta fluktuerar

Även om kommunstyrelsen var enig gentemot utredningen är oppositionsrådet Pierre Sjöström (S) skeptisk till kryptovaluta.

– Det pendlar mycket i värde. Vi hanterar skattepengar, och skattepengar ska man inte spekulera med, säger han.

Enligt kommunallagen ska kommuner förvalta sina medel på ett sådant sätt att krav på god avkastning och betryggande säkerhet kan tillgodoses.

– Vi måste såklart vara försiktiga, men om man inte tar någon risk alls så får vi ingen avkastning, säger Christian Sonesson (M).

Hör kommunpolitikerna Christian Sonesson (M) och Pierre Sjöström (S) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.