Foto: Patrick Farrell/AP/Johan Nilsson/TT

”Staffanstorp har ett enormt läge att bli Sveriges Miami”

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps planer på att utreda om man ska investera i kryptovaluta debatterades i SVT:s Morgonstudio under torsdagsmorgonen.

Christian Ander från kryptovalutabolaget Goobit var entusiastisk, Johan Javeus från SEB mer försiktig.

Ska en kommun satsa skattepengar på kryptovaluta eller inte? Det var frågan för diskussionen i Morgonstudion.

– Jag brukar ge de här råden när det gäller kryptovaluta. Innan du bestämmer dig så se till att läsa på. Och när du investerar, satsa inte mer än du känner att du har råd att förlora, sa Johan Javeus.

Han betonade att det här är en fråga som de folkvalda i Staffanstorp måste besluta, men tillade att när det gäller skattepengar måste grundprincipen vara försiktighet.

”Äntligen!”

Christian Ander var betydligt mer positiv.

– Äntligen en kommun som vågar sticka ut hakan och göra något innovativt, sa han.

Christian Ander är övertygad om att kryptovalutorna är morgondagens finanssystem. Och han tog ett par exempel.

– I Miami har borgmästaren tagit ut sin lön i bitcoin och skapat sin egen kryptovaluta. Staffanstorp har ett enormt läge att bli Sveriges Miami.

Varnade för kurvan

Det andra exemplet kom från hans egen hemkommun Nacka.

– Förra året gick Nacka med 800 miljoner i vinst. Jag föreslog att man skulle investera pengarna i bitcoin. Hade man gjort det hade man efter värdeökningen istället haft fem miljarder.

Johan Javeus varnade för att stirra sig blind på bitcoinkurvan och påpekade att den inte går spikrakt uppåt. Han är tveksam till om Staffanstorp kommer att välja att satsa.

– Men om man väljer att investera en liten procentandel i en portfölj med kryptovalutor kan det väl ändå vara möjligt, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.