Kammarrätten i Göteborg ger Staffanstorps kommun rätt. Personerna på bilden är inte de som nämns i texten. Foto: TT

Staffanstorp vann över Malmö – behöver inte ge stöd till nyanländ familj

Uppdaterad
Publicerad

Staffanstorps kommun placerade en nyanländ familj i grannkommunen Malmö. Nu slipper kommunen hjälpa familjen och ansvaret faller istället på Malmö stad. Det är innebörden av en dom i kammarrätten.

Familjen hade anvisats till Staffanstorps kommun som hyrde en lägenhet i Malmö där familjen fick bo.

När etableringstiden var över och hyreskontraktet gått ut, vände sig familjen till Staffanstorps kommun och sökte hjälp med en ny bostad.

Då sa Staffanstorp nej och bad familjen att istället vända sig till Malmö stad.

Upphäver förvaltningsrättens beslut

Nu ger kammarrätten i Göteborg Staffanstorps kommun rätt, efter att den lägre instansen, förvaltningsrätten, tidigare bedömt att ansvaret låg hos Staffanstorp.

Kammarrätten menar att familjen före ansökan hade bott i Malmö under lång tid och att både barn och föräldrar studerade i Malmö. Därför har familjen starkare anknytning till Malmö, menar kammarrätten.

– Då följer det av socialtjänstlagen att Malmö kommun är bosättningskommun och ansvarig för att ge familjen det stöd som lagen kan ge rätt till, säger Gertrud Forkman, kammarrättslagman, i ett pressmeddelande.

”Tror att domen kan få nationell påverkan”

Christian Sonesson (M), kommunstyrelsens orförande i Staffanstorps kommun anser att det är en viktig principiell dom.

– Jag tror att den här domen kommer få ganska stor nationell påverkan. Det är under två år som en nyanländ familj är anvisad till en viss kommun och efter det är det den kommun där familjen är etablerad som bär ansvaret, säger Christian Sonesson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer