Josief Debretsion, flykting från Eritrea, vid husvagnarna där de har blivit inhysta efter ett års väntan på bostad i Staffanstorp Foto: Kenneth Sundin

Staffanstorps lösning på bostadsbristen för nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Husvagnar i ett industriområde istället för ett permanenta bostäder mötte ett tiotal flyktingar med uppehållstillstånd när dom igår kom till Staffanstorp. Det är statens fel, säger kommunalrådet.

Igår kom de till det som skulle vara ett permanent boende men det visade sig vara husvagnar i ett industriområde i Staffanstorp.

– Folket här blev stressade och sov inte på hela natten. Vi talade om vår situation för vi kunde inte drömma om att vi skulle sova i husvagnar, säger Josief Debretsion, flykting från Eritrea.

Med uppehållstillståndet klart har de väntat i över ett år på att få bostad i Staffanstorp, som enligt den nya lagstiftningen tilldelats 99 flyktingar 2016.

– Vi känner oss inte bra här eftersom vi vill bli integrerade med andra människor och kunna gå till kyrkan och våra skolor, säger  Josief Debretsion.

Köksbarack utan möbler

I husvagnarna bor de två och två, tillsammans med en person de inte känner.

På den våta och leriga planen står också två baracker med toaletter respektive kök. I den senare finns inget bord och inga stolar om man bortser från den klappstol som en av flyktingarna ordnat.

– Vi måste stå och äta, säger Josief Debretsion och för en yoghurtsförpackning till sin mun.

Tidigare har de nyalända varit förpassade till bland annat boende i husvagnar. Foto: Mergim Suleymani

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) säger att boendet är temporärt och skulden för denna situation får läggas på staten.

– Man har bostäder som man väljer att lägga ner och istället skickar man dessa människor ut till kommunerna. 

TV: Se hela inslaget

Kommunalrådet menar att det är en brist på små lägenheter vilket är en av orsakerna till att kommunen, trots att man haft ett år på sig, inte lyckats ordna bostäder till alla.

– Men vi har lyckats ta emot 85 flyktingar på ett bra sätt, säger Christian Sonesson. 

Ytterligare 97 väntar

De som nu får bo i husvagnar tillhör alltså förra årets kvot. I år har Staffanstorp tilldelats ytterligare 97 flyktingar för ett permanent boende.

I förra veckan gick kommunens egna integrationsansvariga i Sydsvenskan ut i mycket hård kritik och menade att det ”fattas politisk vilja att ta emot nyanlända i Staffanstorp”.

-Tjänstemännen får svara för sig själva jag tänker inte göra mig till tolkningsföreträdare för tjänstemannaorganisationen och kanske bör de inte göra sig till tolkningsföreträdare för den politiska organisationen, svarar Christian Sonesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.