Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Staffanstorps kommun anlitar bilskrot när räddningstjänsten har övningar. Samtidigt anser miljöförvaltningen att bilskroten missköts och har skadat miljön. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningstjänsten anlitar miljöfarlig bilskrot – samtidigt som kommunen försöker stoppa den

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Staffanstorps miljöförvaltning jobbat för att få bort en bilskrot i Djurslöv. Samtidigt har räddningstjänsten i kommunen köpt tjänster från företaget bakom bilskroten för hundratusentals kronor.

– Det är tokigt och jag har gjort fel, säger Bertil Persson, räddningschef i Staffanstorp.

Bilskroten i Djurslöv saknar tillstånd för verksamheten sedan 2019. Företaget KB Malmö Metallteknik hade då gått i konkurs och samma ägare ville driva vidare bilskroten i ett nytt företag med namnet Metallteknik & Containerservice AB.

Staffanstorps miljöförvaltning avstyrkte ansökan och länsstyrelsen sa därför nej.

– De hade misskött verksamheten under lång tid, säger Göran Eriksson, som då var miljöinspektör i Staffanstorp.

I yttrandet till länsstyrelsen skrev Staffanstorps kommun att bilskroten ”gett upphov till miljöskador” och att det fanns risk för att verksamheten skulle misskötas då samma personer låg bakom den nya ansökan.

Vd:n i Metallteknik åtalades och dömdes i samma veva till fängelse i ett år och tio månader för att ha tömt bolaget på 3,5 miljoner kronor. Huvudmannen i bolagen har varit efterlyst av Kriminalvården i två år, men greps nyligen på en adress i Staffanstorp.

Köper skrotbilar till övning

Men samtidigt som Staffanstorps kommun bedrivit en långvarig kamp mot bilskroten har kommunen köpt varor och tjänster för hundratusentals kronor av bolagen bakom bilskroten, enligt fakturor som SVT tagit del av. Räddningstjänsten har beställt ett stort antal bilar från skroten i Djurslöv till övningar.

– Vi handlar av dem, det är sant. och jag har inte gjort någon bakgrundskontroll på firman. Det är sant, säger Bertil Persson, räddningschef i Staffanstorp.

Ska ni fortsätta att köpa bilar därifrån?

– Nej, det ter väl sig svårt nu efter att du har uppmärksammat mig på det här, säger Bertil Persson.

Sopberg i flera kommuner

SVT har sedan i somras granskat flera företag som ligger bakom sopberg i en rad kommuner i Skåne. Även bilskroten i Djurslöv ingår i verksamheten.

Flera kommuner driver juridiska processer mot företagen för att få bort den miljöfarliga verksamheten. Bilskroten i Djurslöv har också varit föremål för rättsliga processer och är ännu inte avgjord. SVT Nyheter Skåne söker företaget för en kommentar.

Metallteknik & Containerservice har tidigare uppgett att den tidigare vd:n inte längre har med verksamheten att göra och att bilskroten så sent som 2018 beviljades auktorisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bokföringen i sopberget

Mer i ämnet