Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjöbo kommun har förgäves försökt få bort ett miljöfarligt sopberg. Nu har miljönämnden beslutat om ett vitesföreläggande på 250 000 kronor varannan månad så länge sopberget är kvar. Foto: SVT

Flera sopberg i Skåne kopplas till organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljöfarliga sopberg i Skåne kan kopplas till en rad bolag med samma ägare. Flera skånska kommuner har i åratal förgäves försökt få bort sopbergen.

– Känslan är att det är någon form av organiserad kriminell brottslighet, säger Sjöbo kommuns miljöchef Anders Lindén.

SVT Nyheter Skåne har granskat en rad bolag som ligger bakom ett flertal miljöfarliga sopberg och skrotfirmor i Skåne.

Bakom bolagen står samma personer. Den man som varit vd för flera av bolagen dömdes 2019 till ett år och tio månaders fängelse i hovrätten för att ha tömt ett av bolagen på 3,5 miljoner kronor. Han fick också näringsförbud i fem år. Flera av bolagen har gått i konkurs, men verksamheten drivs vidare av nya bolag med snarlika namn.

Bokföringen i sopberget

På containrar runt om i Skåne står namn som Metallteknik, Ramneskogs och Containerservice.

Skånska kommuner: Förekommer organiserad brottslighet

Flera skånska kommuner driver rättsprocesser mot bolagen. Lomma, Staffanstorp, Sjöbo, Malmö, Helsingborg och Hässleholm har vänt sig till miljödomstolarna för att få stopp på verksamheterna.

Och i en rapport från länsstyrelsen i Skåne uppger hälften av kommunerna att det förekommer organiserad brottslighet inom avfallsområdet.

Sommaren 2015 brann en soptipp i Sjöbo, som drevs av företaget Malmö Metallteknik KB, under flera veckor. Osorterat byggavfall, bilbatterier, kemikalier och annat miljöfarligt avfall riskerade att förorena dricksvattentäkten i närheten.

Beslutet: Betala kvarts miljon varannan månad

Bolaget gick i konkurs, men sopberget är kvar. Nyligen riktade miljönämnden ett föreläggande mot konkursboet. Så länge sopberget finns kvar ska konkursboet betala 250 000 kronor varannan månad.

Miljöchef Anders Lindén får frågan om han tror att sopberget kommer att försvinna från Sjöbo.

– Man kan ju hoppas. Men det är tveksamt, svarar han.

Koppling till Trelleborg

För ett år sen berättade SVT Nyheter Skåne om ett sopberg i Trelleborg, som fortfarande är kvar i industriområdet. Kommunen försöker nu med markägare och bolagets konkursförvaltare få till stånd en lösning.

När SVT var i Trelleborg visade det sig att det fanns bokföring i sopberget. I bokföringen framgick att det var Ramneskogs som dumpat en stor del av byggavfallet i Trelleborg. Ramneskogs är ett av bolagen som ingår i sfären av bolag som SVT nu granskat.

Den man som av flera källor pekas ut som huvudman bakom bolagen har fått näringsförbud. Han har ersatts med släktingar i styrelserna. Men när SVT ringer huvudkontoret för bolagen framgår att han fortfarande driver verksamheten.

”Utsatt för mordförsök”

En tidigare delägare lever idag med skyddad identitet. Han har i samband med en rättstvist lämnat in ett yttrande där han skriver att han varit ”utsatt för mordförsök genom beskjutning”.

Svarar efter en vecka

SVT har sökt ansvariga för bolagen men har inte fått svar före publiceringen av denna artikel.

En vecka efter publiceringen skriver en representant för moderbolaget Metallteknik & Containerservice Sweden AB ett mejl där han tillbakavisar anklagelser om att verksamheten är kopplad till organiserad brottslighet. Bolaget skriver att verksamheten drivs av släktingar till den tidigare vd:n vars ”enda koppling till företagen är att vi ibland måste be om enklare råd”.

* I en tidigare version av videon fanns ett företagsnamn på en postlåda. Det företagsnamnet är nu borttaget och företaget har inte med granskningen att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokföringen i sopberget

Mer i ämnet