Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt ett avtal som SVT:s reporter hittade i sopberget i Trelleborg skulle sopor skeppas till Åstorp, något som var helt okänt för kommunen. Foto: Firas Razak/Bernard Mikulic

Sopberget i Trelleborg var på väg till Åstorp

Uppdaterad
Publicerad

Ett sopberg i Trelleborg, som skapats av en dömd ekonomisk brottsling, har förgreningar till en gård i Åstorp. Miljökontoret i Åstorp har under året utrett varifrån soporna på gården kommer. Svaret kan ha hittats bland avfallet i sopberget som Trelleborgs kommun nu försöker bli av med.

SVT och lokala medier har tidigare berättat om sopberget i Trelleborg. Kommunen beslutade i förra veckan att förbjuda att mer sopor dumpas på tomten. Det är oklart vem som ska betala för att få bort sopberget. Företagaren som drivit verksamheten har personliga miljonskulder och har tidigare dömts för grov ekonomisk brottslighet.

SVT hittade en del av företagarens bokföring i sopberget. I pappershögarna fanns också ett delar av ett avtal mellan företagaren och ett bolag i Åstorp. Enligt det ettåriga avtalet skulle Åstorpsföretaget fakturera Trelleborgsföretaget 515 000 kronor i månaden. Bifogat till avtalet finns en ansökan om att hantera avfall på en gård i Åstorps kommun.

Grannar har klagat

När SVT kontaktar Åstorps kommun visar det sig att miljöförvaltningen fått klagomål från grannar om att sopor dumpats på gården. Miljöinspektörer har vid flera tillfällen besökt gården och miljönämnden har krävt att soporna ska sorteras och skickas till återvinning.

– När vi har kontrollerat deras uppgifter så har det inte riktigt stämt, säger miljöchef Anders Aronsson.

Miljöförvaltningen har ifrågasatt företagets uppgifter om varifrån soporna kommer. När Anders Aronsson får se avtalet som påträffats i sopberget i Trelleborg säger han:

– Det förklarar en hel del.

Sopor flyttades till lagerhall

Efter miljönämndens beslut om att soporna, som låg på marken på gården, skulle skickas till en godkänd avfallsmottagare har soporna istället flyttats till en stor lagerhall på tomten.

– Ungefär halva hallen är fylld med flisrester. Det är gips, plast, isolering, frigolit, säger Anders Aronsson.

Känner inte till avtalet

När SVT ringer upp den person som skrivit under avtalet för Åstorpsföretagets räkning, säger mannen att han inte känner till något avtal med Trelleborgsföretagaren. Han säger att han aldrig varit på gården utanför Åstorp och att han egentligen borde ha lämnat företaget där han är den enda styrelseledamoten.

Mannen hänvisar i stället till en annan person som ska vara den som sköter företagets affärer.

Den personen ringer sedan upp och säger att det aldrig blev något avtal med Trelleborgsföretagaren. Tanken var att de skulle ta hand om sopor på gården utanför Åstorp. För hyra av mark och maskiner skulle Trelleborgsföretagaren betala 515 000 kronor i månaden. Men efter att han inte betalat för soptransporter skrotades planerna på ett samarbete, enligt mannen.

– Han är skyldig oss 130 000 kronor. Vet du var han finns, så vill jag gärna få veta det, säger han.

Mannen säger att de sopor som företag transporterat inte har skickats till gården i Åstorp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer