Foto: SVT/TT

Starka reaktioner efter SVT:s avslöjande – ”Hänsynslöst”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Skåne har avslöjat att dementa i Trelleborg får filmjölk och gröt på matsedeln. Många har reagerat starkt på nyheten och nu ryter Yngve Gustafson, professor i geriatrik, till: ”Det är så cyniskt. Det är hänsynslöst”, säger han till Aftonbladet.

Tidigare i veckan berättade SVT Nyheter Skåne att Trelleborgs kommun vill spara tre miljoner kronor på att byta ut kvällsmaten på samtliga särskilda boenden.

I stället för tillagade måltider får dementa på Östergården i Trelleborg vissa dagar äta gröt och filmjölk till kvällsmat – till samma pris.

Både Demensförbundet och dietister har riktat hårt kritik mot kommunens agerande. Nu kommer ytterligare kritik från Yngve Gustafson, professor i geriatrik på Umeå universitet.

– Forskning visar entydigt att de gamla behöver proteinrik kost med hög näringstäthet och att måltiderna sprids över dygnet. De skulle behöva ett sent proteinmål på kvällen och tidig välling klockan fyra på morgonen när de vaknar, säger Yngve Gustafson till Aftonbladet.

Gustafson redovisade tidigare under hösten forskning som visade att minst 75 000 äldre i Sverige riskerar att svälta ihjäl på grund av undernärdhet, skriver Aftonbladet.

Enligt Gustafson tappar många på demensboenden snabbt i vikt.

– På sex månader gick de i genomsnitt ner 4,6 kilo. Man ger sig på – för att spara – den mest försvarslösa gruppen av alla våra gamla grupper: de med demens. Det är så cyniskt. Det är så hänsynslöst, säger han till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldrematen i Trelleborg

Mer i ämnet