Istället för en jultallrik fick Siri Martinsson på Östergården i Trelleborg en smörgås. Nu protesterar Demensförbundet mot besparingarna. Foto: SVT

Trots löftet till jul – Siri fick en smörgås

Uppdaterad
Publicerad

Trots löfte från socialnämndens ordförande fick Alzheimersjuka Siri Martinsson inte middag från den ordinarie matsedeln på lilljulafton. Istället för en jultallrik fick hon en smörgås.

Matsedeln för äldre bjuder på en extra festlig middag på lilljulafton. Det serveras en julbricka med brieost, ädelost, rökt kalkonbröst, pepparrotsvisp, kavring, pepparkakor och clementin.

Men de 32 demenssjuka på Östergården fick något helt annat, en smörgås med kycklingröra.

Äldrematen i Trelleborg

– Personalen har inte blivit informerad om att hon ska få middag från matsedeln, säger dottern Alvina Martinsson på fredagskvällen.

Efter samtal med chefen på Östergården meddelades att Siri Martinsson från och med julafton ska få den mat som tillverkas av kockarna i Trelleborgs kommun.

– De ska beställa mat från och med i morgon, säger Alvina Martinsson.

Ska få middag från ordinarie matsedeln

SVT Nyheter Skånes reportage om demenssjuka Siri Martinsson har väckt starka reaktioner. I reportaget beskrevs hur de boende på Östergården serveras bland annat filmjölk, gröt och ostkaka till middag. Samtidigt tillverkas en helt annan mat i kommunens kök och som serveras till andra äldreboenden. Den demenssjuka Siri Martinsson betalar ändå samma pris för maten som andra äldre, 2801 kronor i månaden.

Ordföranden i socialnämnden Lennart Höckert (S) har tidigare sagt att Siri Martinsson ska få middag från den ordinarie matsedeln.

– Jag tar med frågan tillbaka till min förvaltningschef. Uppenbarligen har personalen på Östergården missat hennes önskan om det. Då kan jag känna att: Ja, det bör hon få, sade Lennart Höckert till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Trelleborg

Mer i ämnet