Foto: Scanpix

Kommuntopparnas spritfester väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på Staffanstorpspolitikernas spritnotor efter resan till Cannes, är starka bland både andra politiker och kommuninvånare.

– Jag är både ledsen och bedrövad och upprörd och arg. Jag tycker att det är bedrövligt, säger Lena Persson (FP), fullmäktigeledamot i Staffanstorp.

Hon är en av dem som reagerat på Uppdrag gransknings avslöjande om vidlyftiga krognotor och alkoholkonsumtion under politikerkollegornas resa till en fastighetsmässa i Cannes.

– Jag har inte sett programmet, men jag är inte förvånad tyvärr.

Varför är du inte förvånad?

– Det har pågått liknande saker på tidigare resor, säger Lena Persson.

Hur har det kunnat bli så här?

– Jag vet inte, men det det känns som de har ett annat förhållningssätt än vi lite äldre politiker. Man tar sig större rättigheter. Det är en kultur som har utvecklats.

– Jag håller med om de kommuninvånare som säger ”vi kan inte supa till och jobba några timmar om dagen”. Man har missbrukat sitt förtroende.

De sju politiker och tjänstemän som var med på resan, försvarar resan i ett pressmeddelande på kommunens hemsida.  Där skriver man bland annat att inget traktamente togs ut, trots att de hade rätt till det. Men det gör ingen skillnad, menar Lena Persson.

– Det är nonsens, inget jag köper.

Vill att allt ska upp på bordet

Lena Persson kommer nu kräva att få se alla kvitton.

– Jag hade redan tidigare planerat att begära att få se kvitton från denna och även tidigare resor, så det kommer jag att göra nu.

En annan som reagerat på mängden alkohol är fullmäktigeledamoten Magnus Lunderquist (KD). Han har tidigare motionerat om alkoholförbud inom kommunen, men fick majoriteten emot sig.

– Det verkar vara väldigt mycket och det är beklagansvärt och tråkigt, säger Magnus Lunderquist till Sydsvenskan.

Socialdemokraterna i Staffanstorp kommer med anledning av det som hänt att lämna in en motion till kommunfullmäktige imorgon där de bland annat skriver:

” Vi inser att det har förekommit saker under resorna till MIPIM som kan diskuteras och ifrågasättas.

För att inte detta ska upprepas föreslår vi att kommunfullmäktige tillsätter en parlamentarisk grupp bestående av samtliga partier i fullmäktige för att genomlysa frågan på bästa sätt.”

Även kommuninnevånare upprörs över uppgifterna i UG. På kommunens hemsida kan man bland annat läsa kommentarer som denna:

”Det stora problemet är att politiker inte inser när de fått hybris.
Typiskt fall av detta. Komma med klena bortförklaringar om ”tog inte ut traktamente” o s v.
Alkohol under arbetstid, arbetstiden ytterst kort, mycket fritt, allt borde förmånsbeskattas och ställa de ansvariga just ”ansvariga”= betala tillbaka pengarna till de som skattepengarna avser, skola, vård m.m.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spritnotor i Staffanstorp

Mer i ämnet