Shirin Mahmoud i färd med att välja tyg till sitt ”pandemi-broderi”. Foto: Hans Larsson/ SVT

Personal i Malmös äldrevård bearbetar pandemin med nål och tråd

Uppdaterad
Publicerad

Minnena av covid 19 lär leva vidare inom Malmös äldrevård – inte minst i de textila konstverk med pandemitema som en grupp anställda är i färd att brodera.    

Det är i ABF:s lokaler på Porslinsgatan som kulturprojektet pågår. Sju kvinnliga anställda inom äldreomsorgen ska under ”fältkonstnären” Eva Perssons ledning återskapa sina starkaste hågkomster från pandemin med hjälp av nål och tråd.

– En oerhört modig skara tjejer. Inte nog med att de stått i frontlinjen i viruskampen, de har dessutom gett sig in i detta projekt utan några förkunskaper i broderi, berättar Eva Persson, verksam vid Folkets konsthall.

Anna Bednarska, en av de nyblivna brodöserna, har valt att göra ett clownansikte med munskydd.

– Det var så det kändes ibland. Man var lika rädd och osäker som alla andra men fick dra på sitt glada och positiva ansikte. Och jobba vidare, förklarar Anna Bednarska.

Hoppas på nationell trend

Tanken är att de färdiga verken ska bli en vandringsutställning på stans äldreboenden.

– Men förhoppningen är att sprida konceptet vidare över hela landet. Slöjd och handarbete överlag är ett fantastiskt sätt att samla tankarna och hantera tuffa minnen, säger Eva Persson.

Se videon där några av deltagarna berättar vilka covid-minnen de valt att brodera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.