Stefan Borg blir inte partiets förste kommunstyrelseordförande. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD-toppen Stefan Borg hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas gruppledare i Hörby, Stefan Borg, meddelar att han inte kommer att kandidera till posten som kommunstyrelsens ordförande. Han skulle ha blivit partiets förste kommunstyrelseordförande i landet.

Beslutet meddelas av Sverigedemokraterna i Hörby och har skett i samråd med den lokala styrelsen i Hörby. ”Den mediala uppmärksamhet som riktats mot min person har gjort det omöjligt för partiet i Hörby att istället fokusera på det som är det viktiga” skriver Stefan Borg i pressmeddelandet.

Vice gruppledare i Hörby, Cecilia Bladh in Zito, tar över kandidaturen till posten som kommunstyrelsens ordförande.

– Det är en jättespännande situation jag har hamnat i och jag ser verkligen fram emot det. Stefan Borg försvinner inte utan sitter kvar i kommunfullmäktige och jag kommer ha honom med som en trygghet i bakgrunden. Det blir en utmaning som jag är väldigt ödmjuk inför, säger Cecilia Bladh in Zito til SVT Nyheter.

Cecilia Bladh in Zito (SD). Foto: Pressbild

Stefan Borg har bland annat kritiserats för uttalanden kring Pride. ”Allt för alla, inga gränser här, i Hörby ska alla inkluderas, alla ska känna stolthet, nekrofiler, pedofiler, koprofager, tidelagare – you name it!” skrev han på Facebook som en kommentar till kommunens val att hissa prideflaggan förra året.

Stefan Borg har också varit med i en pro-rysk grupp på Facebook, och bland annat beskrivit Ryssland som en ”stabiliserande och fredsskapande makt”, enligt tidningen Expos granskning.

Skånska dagbladet har lyft fram flera andra uttalanden Stefan Borg gjort på Facebook, exempelvis ska han ha skrivit ”Våra barn blir av allt att döma den sista generationen som får leva i ett land med en svensk majoritet”, samt länkat till främlingsfientliga och antisemitiska sidor. ”Jag är en varm förespråkare av yttrandefrihet. Jag tycker man kan lyssna på alla och bemöta alla felaktigheter”, kommenterade han detta i tidningen.

SVT Nyheter söker Stefan Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hörby

Mer i ämnet