Stefan Borg (SD) publicerade ett inlägg på Facebook där han kritiserade facken. Foto: SVT/Skärmdump från Facebook

Stefan Borg (SD) kallar facklig protest ”angrepp på folkstyret”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan fack och ledning i Hörby kommun trappas nu upp ytterligare. Stefan Borg (SD) talar om ”generalangrepp på folkstyret” medan facket menar att föreningsfriheten är i farozonen.

– Jag hade inte tänkt att gå ut och prata i media, men det här fick nog bägaren att rinna över. När arbetsgivaren går ut och säger att facket är ingenting att ha. Jag blir riktigt förbannad, säger Per Persson Landqvist som är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Hörby kommun.

Lärarförbundet har tidigare gett sitt stöd åt den 6:6a-anmälan som flera fackförbund gjorde i början på februari, där kommunen anklagas för mobbning och kränkningar av medarbetare på kommunkontoret.

I ett inlägg som publicerades under tisdagskvällen skriver Stefan Borg (SD) bland annat att facken kommer med grundlösa beskyllningar mot kommunledningen och att deras agerande är ”ett generalangrepp på folkstyret”.

”Angrepp på föreningsfriheten”

Stefan Borg är ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Per Persson Landqvist betraktar honom som en arbetsgivarrepresentant.

Enligt Persson Landqvist är samarbetet mellan kommunens anställda och arbetsgivare avgörande och han är orolig för att Stefans Borgs markering mot facket, försvårar samarbetet.

– Det är allvarligt. Föreningsrätten ska ju vara okränkbar. Det här är kanske i gråzonen, säger Per Persson Landqvist.

Lärarförbundets huvudskyddsombud i Hörby reagerar starkt på SD-politikerns inlägg i sociala medier. Foto: SVT/Firaz Razak

”Bör inte kritisera i media”

SVT Nyheter har sökt Stefan Borg för en intervju.

Han svarar i ett sms.: ”Jag har aldrig kritiserat någon för att använda fackliga åtgärder”.

Stefan Borg skriver att alla har rätt att ”vidta fackliga åtgärder” men att han menar att ”man borde ha prövat samförståndslösningar först och tycker ”inte att man bör kritisera sin arbetsgivare i media innan man har sökt samförstånd”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.