En grävmaskinist dödades i samband med att han skulle röja efter en sprängning. Nu döms företaget till böter. Foto: Christian Andersson/Topnews.se

Stenblock dödade grävmaskinist på Vångaberget – man döms

Uppdaterad
Publicerad

Efter sprängning av bergsblock i en grustäkt på Vångaberget i nordöstra Skåne, fick en grävmaskinist klartecken till att köra in i området och påbörja utlastning. Men odetonerade explosiva varor fanns kvar.

I olyckan som följde miste grävmaskinisten livet efter att ha träffats av ett flera hundra kilo tungt stenblock och nu dömer Kristianstad tingsrätt till villkorlig dom för grovt arbetsmiljöbrott.

Den man som ansvarat för själva sprängningen döms för att av oaktsamhet ha vållat grävmaskinistens död. Straffet stannar vid villkorlig dom, bland annat för att han efteråt förlorade sitt jobb och fick byta till ett arbete med mindre ansvar och lägre lön. Domstolen konstaterar också att det gått lång tid sedan olyckan, som skedde i oktober 2015.

Mannen ska tillsammans med det företag han arbetade för betala 30 000 kronor var i skadestånd till tre anhöriga till grävmaskinisten. Företaget slipper däremot att betala den företagsbot som åklagaren velat se utdömd.

Ytterligare tre personer var åtalade för arbetsmiljöbrott, varav två för grovt brott, men de frias.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne inför rättegången i oktober 2021:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.