Stadsbussarna längs linje 5 i Malmö ställdes in under tisdagskvällen efter stenkastning. Foto: Arkiv

Stenkastning stängde busslinje i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Frontrutorna krossades på två stadsbussar i Malmö efter stenkastning på Amiralsgatan på tisdagen. Trafiken på linjen har nu ställts in.

Vid 18.30-tiden på tisdagen kom de första rapporterna till Skånetrafiken om att en stadsbuss i Malmö blivit utsatt för stenkastning. Senare kom även rapporter om att en andra buss blivit attackerad.

Minst två bussar har fått frontrutan krossad, uppger Magnus Andersson på Skånetrafikens verksamhetsjour. Händelsen inträffade vid hållplatsen Stenkällan på Amiralsgatan.

– Vi ser allvarligt på händelsen eftersom det utsätter både förare och passagerare för risk, säger Magnus Andersson.

Inga misstänkta

Polisen har varit på plats för spaning, enligt Stephan Söderholm, polisens pressinformatör.

– Vi har inte hittat några misstänkta. Det har nog lugnat ned sig, säger Söderholm vid 20.30-tiden.

Resterande del av tisdagskvällen trafikeras inte linje 5 över huvud taget.

– Vi måste kunna garantera säkerheten. Vi har kontakt med trafikföretaget och man är väldigt påverkade från förarhåll. Man kan inte bete sig så här mot busstrafiken, det är ett rimligt beslut, säger Magnus Andersson.

Förarna chockade

– Backar man bandet förekommer sådana här saker emellanåt, men det var ett tag sedan som jag förstår det. Det händer ibland och det är väldigt tråkigt, säger Magnus Andersson.

Hur mår förarna av bussarna?

– Jag uppfattar att de blivit chockade. Det är en väldigt otrevlig händelse. De har fått hjälp från sitt trafikföretag, säger Magnus Andersson.

Tömde brandsläckare

Tidigare under kvällen har några personer dessutom tömt en brandsläckare på en buss på linje 5, uppger Skånetrafiken. Händelsen ska ha inträffat vid Nobeltorget.

– Det är nog helt obereonde av de andra händelserna, men det har varit ganska mycket stök på den här linjen under kvällen, säger Magnus Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.