Polisen vet ännu inte vem eller vilka det är som ligger bakom stenkastningen på E65. Foto: Johan Dernelius/ SVT

Stenkastning mot danskregistrerad bil utanför Sjöbo

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen anmäldes ytterligare två fall av trolig stenkastning mot danskregistrerade bilar. Den ena ägde rum vid E65, och den andra rapporterades in från riksväg 11, utanför Sjöbo.

– Såvitt jag vet är det första fallet i Sjöbo. Det är oroväckande, men svårt att veta om det handlar om samma personer som på E65, säger Johan Sandelin, kommunpolis i Sjöbo.

Vid 11-tiden under måndagsförmiddagen anmäldes ett fall av stenkastning på riksväg 11 utanför Sjöbo. Det hände i höjd med Sjöbo sommarby, mot en kvinna som kom körandes i en danskregistrerad bil. Enligt polisen hävdar kvinnan att hon sett några okända ungdomar vid sidan av vägen. De ska ha kastat stenar som sedan landat på hennes motorhuv och lämnat märken i lacken. Ärendet ingår inte i samma utredning som stenkastningen på E65.

— Det är inget vi lyfter in i den här utredningen utan vi har kännedom om den och vi vet att den har förekommit. Likheten är ju att det är en dansk bil som utsatts, men vi vet också att det förekommer olika former av skadegörelse i vårt samhälle och vi får ju avgränsa allt material vi får, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson i polisregion Syd.

Stenkastning mot danskar på E65

Stenkastningen fortsätter vid E65

Igår fick en bil på E65, utanför Ystad, flertalet mindre stenskott på vindrutan. Polisen var på plats för anmälningsupptagning, förhör och eventuell spårsäkring. Händelsen rubriceras som skadegörelse och framkallande av fara för annan.

Sedan april i år har dryga hundratalet stenkastningar anmälts till polisen i region Syd. Mestadels har det kastats mot bilar med danska registreringsskyltar, och än så länge är ingen gripen eller misstänkt.

– Nu har vi 110 ärenden som vi arbetar med, säger Ewa-Gun Westford.

Förra veckan kallades gärningsmannaprofilgruppen på polisens nationella operativa avdelning in som förstärkning, samtidigt som polisen fortsatt att gå igenom tips från allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning mot danskar på E65

Mer i ämnet