Foto: SVT

Stiftelse ska rädda Backåkra

Uppdaterad
Publicerad

Dag Hammarskjölds gård kan vara räddad – om hans testamente ändras. En hemlig donator och en stiftelse lovar miljoner för att Backåkra ska kunna öppna igen.

Hammarskjölds gård Backåkra utanför Ystad har förfallit och varit stängd för besökare i flera år.

Men nu hoppas en stiftelse, grundad av släkten Hammarskjöld, Svenska akademien och Svenska turistföreningen (STF), att gården snart kan öppna.

-Vi har säkrat finansiering för renovering och framtida verksamhet om Kammarkollegiet godkänner att vi överlåter gården från STF till stiftelsen. Det ser väldigt positivt ut, säger STF:s ordförande Peter Nygårds.

FN:s tidigare generalsekreterare testamenterade gården till STF och testamentsvillkoren måste därför ändras av Kammarkollegiet.

-Alla alternativ är sämre för Backåkra och därför finns ingen anledning att tro att det inte går igenom. Vilket innebär att vi direkt efter sommaren kan påbörja en renovering. Förhoppningen är att kunna öppna nästa sommar, säger Nygårds.

Bara renoveringen tros gå på 5-7 miljoner kronor, men flera satsningar planeras. Räddningen kommer från en stiftelse och en donator som Nygårds inte vill namnge, men som garanterat ”hyfsat stora belopp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.